Wina i piwa bezalkoholowe – czy warto je pić?

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Ciąża

Wina i piwa bezalkoholowe – czy warto je pić?

Miniony sezon letni przyniósł nowy trend, jakim stało się picie piw i win bezalkoholowych. Skorzystały na tym kobiety w ciąży i mamy karmiące, które choć nie mogą pić alkoholu, tęskniły za rytuałem picia wina do kolacji czy za smakiem orzeźwiającego piwa.

 

W tej chwili w większości sklepów, a także w barach i restauracjach można kupić wina i piwa bezalkoholowe. Tymczasem jeszcze do niedawna była to rzadkość. Oczywiście dla wielu konsumentów napoje tego typu pozostają jedynie namiastką oryginałów, nie ma jednak wątpliwości, że mają wiele plusów. Jak powstają i co znajdziemy w trunkach bezalkoholowych?

 

Free, czyli zdrowo i bezpiecznie

Piwa bezalkoholowe powstają dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tyle że w pewnym momencie zatrzymywany jest w nich proces fermentacji. Za piwo bezalkoholowe można uznać każde piwo do 0,5% zawartości alkoholu. Kobiety w ciąży powinny jednak pozostać przy wersji całkowicie bezalkoholowej.

Dobre piwo bezalkoholowe ma prosty skład, zawiera słód, chmiel, wodę i naturalne aromaty. Jest przy tym niepozbawione składników mineralnych, odpowiednich dla piwa witamin oraz polifenoli. Warto też wspomnieć, że znajdujący się w nim słód jęczmienny działa wspomagająco na laktację! Poza tym brak alkoholu sprawia, że piwo to jest znacznie mniej kaloryczne.

 

Lampka dobrego wina

Wina bezalkoholowe dostępne są w różnych wariantach. Znajdziemy wersje free wina czerwonego, białego i różowego, jak również wytrawnego i słodkiego. Powstają one po odparowaniu lub odwirowaniu alkoholu z tradycyjnego wina. Wina bezalkoholowe także zawierają substancje bioaktywne i prozdrowotne. Niestety nie zawierają tanin, brakuje im też właściwej winom struktury. Często więc są pozbawione nie tylko alkoholu, ale też walorów smakowych, jakich szukają w winie sommelierzy. Na wielu butelkach nie uświadczymy informacji o roczniku trunku. Często poleca się skonsumować takie wino w ciągu kilku miesięcy od otwarcia.

Wino bezalkoholowe może być nawet o 95% mniej kaloryczne niż wino konwencjonalne.

 

Kupując trunki bezalkoholowe, warto zwracać uwagę na ich składy. Zarówno piwa, jak i wina mogą być dosładzane syropem glukozowym czy zawierać sztuczne konserwanty i aromaty.

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.27/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wina i piwa bezalkoholowe – czy warto je pić?: