Miażdżyca – podstępna choroba atakująca tętnice

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Choroby i dolegliwości

Miażdżyca – podstępna choroba atakująca tętnice

Miażdżyca to choroba, w której ulegają zwężaniu i stwardnieniu naczynia krwionośne. W wewnętrznej ścianie tętnic powstają tzw. blaszki miażdżycowe, które zmniejszają przepływ krwi w organizmie.

Miażdżyca może prowadzić do poważnego zaburzenia krążenia, a w konsekwencji także do zawału serca, udaru mózgu i do śmierci.

W Polsce na chorobę niedokrwienną serca cierpi około 1 mln osób, z tej liczby około 80–100 tys. rocznie dostaje zawału mięśnia sercowego. Tak duża zachorowalność na to schorzenie jest spowodowana przede wszystkim zwiększonym spożyciem wysoko przetworzonych produktów o dużej zawartości tłuszczu i soli, a także siedzącym trybem życia. Według statystyk Polacy są na drugim miejscu pod względem częstości występowania zawałów w Europie. Miażdżyca tętnic wieńcowych jest główną przyczyną umieralności mężczyzn, którzy żyją o 9 lat krócej niż kobiety (źródło: miazdzycadieta.pl/skutki-miazdzycy-i-przerazajace-statystyki/).

 

Miażdżyca – przyczyny rozwoju choroby

Do powstania zmian miażdżycowych konieczne jest wystąpienie kilku czynników. Należą do nich predyspozycje genetyczne, środowiskowe, wiek, a także niewłaściwy tryb życia, m. in. brak aktywności fizycznej, złe nawyki żywieniowe i nałogi – alkohol, papierosy. Wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę występuje także u osób cierpiących na nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, wysokie stężenie cholesterolu oraz na zaburzenia krzepnięcia krwi.

 

Miażdżyca - objawy

W związku z tym, iż miażdżyca jest chorobą tętnic, może powodować powstawanie wielu schorzeń, które objawiają się różnorodnymi dolegliwościami.

Miażdżyca kończyn dolnych powoduje niedokrwienie w udach, podudziach i stopach. W schorzeniu tym, na skutek braku ukrwienia, dochodzi do nadmiernego wytwarzania kwasu mlekowego, który powoduje ból kończyn. Jest to tzw. chromowanie przestankowe, które polega na bólu łydki, uda lub pośladka po przejściu pewnego dystansu. Ból ten ustępuje po wypoczynku i wraca, gdy chodzimy. Do innych objawów miażdżycy kończyn dolnych zaliczamy także bladość i oziębienie skóry. W poważniejszym stadium choroby może dojść do owrzodzeń, a nawet do zmian martwiczych.

W początkowym stadium miażdżyca tętnic szyjnych często rozwija się bezobjawowo. Dopiero w przypadku ograniczenia przepływu krwi w tętnicach szyjnych mogą nastąpić objawy, tj. przemijające niedokrwienie mózgu powodujące krótkotrwałe zaburzenia neurologiczne. Natomiast całkowite zamknięcie tętnic szyjnych powoduje udar niedokrwienny mózgu.

Choroba niedokrwienna serca objawia się najczęściej bólem w klatce piersiowej, który może promieniować do rąk, szyi, szczęki. Dodatkowo mogą także występować zaburzenia rytmu serca, problemy z oddychaniem i zawroty głowy.

 

Miażdżyca – leczenie i diagnostyka

Miażdżyca jest diagnozowana przez lekarza na podstawie występujących dolegliwości i obecności czynników ryzyka. Dokładne rozpoznanie choroby wymaga badania krwi w celu stwierdzenia stężenia cholesterolu, a także dodatkowej diagnozy. Skierowanie na specjalistyczne badania, np. USG lub tomografię, możemy otrzymać od lekarza rodzinnego. W tym celu należy umówić się na wizytę w ramach świadczeń NFZ lub skorzystać z usług prywatnej opiek zdrowotnej (np. w iMed24).

Leczenie miażdżycy opiera się przede wszystkim na powstrzymaniu zmian zachodzących w tętnicach. W tym celu lekarz zaleca wykluczenie czynników sprzyjających rozwojowi schorzenia. Najczęściej jest wymagana od pacjenta zmiana trybu życia oraz diety. Należy podjąć aktywność fizyczną, rzucić palenie i zredukować sytuacje stresowe.

 

Miażdżyca a dieta

Prowadzenie zdrowego trybu życia i utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu to najważniejszy czynniki w walce z miażdżycą. W tym celu należy stosować zbilansowaną dietę, która jednocześnie pomaga w walce z nadwagą lub w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W tego typu schorzeniach często jest zalecana dieta śródziemnomorska, która opiera się w znacznym stopniu na spożywaniu ryb i olejów roślinnych, dodatkowo jest bogata w warzywa i owoce, a także zioła i przyprawy. Chorzy powinni ograniczyć spożywanie soli i tłustych mięs.

 

Miażdżyca a alkohol

Najnowsze badania wykazały, że sposób spożywania alkoholu może wpływać na stan zdrowia serca. Naukowcy odkryli, że codzienne umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza ryzyko miażdżycy, natomiast konsumowanie dużych jego ilości dwa razy w tygodniu zwiększa ryzyko wystąpienia tego schorzenia. Wyniki badań dowodzą również, że spożywanie alkoholu przez osoby z choroba wieńcową w umiarkowanych ilościach może poprawiać metabolizm cukrów, wpływać na zmniejszenie stężenia „złego” cholesterolu, a jednocześnie zwiększać stężenie „dobrego” cholesterolu i hamować układ krzepnięcia krwi oraz proces zapalny w ściankach naczyń krwionośnych (źródło: kardiolo.pl/sposob_spozywania_alkoholu_wplywa_na_stan_zdrowia_serca.htm).

Miażdżyca stała się tak naprawdę chorobą społeczną, spowodowaną współczesnym trybem życia, w którym został znacznie ograniczony ruch. To również konsekwencje tego, że wiele czynności możemy wykonać za pomocą komputerów, nie odchodząc od biurka. Tym bardziej należy dołożyć starań, żeby nie tylko zwracać uwagę na pierwsze objawy miażdżycy, ale również próbować zmieniać złe nawyki, mogące wpływać na pojawienie się tego schorzenia.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.64/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Miażdżyca – podstępna choroba atakująca tętnice: