Domowe syropy na przeziębienie i grypę

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowie i psychologia

Domowe syropy na przeziębienie i grypę

Jest pewna grupa produktów żywieniowych, które wspomagają leczenie przeziębienia oraz grypy, a także działają profilaktycznie. Aby w pełni wykorzystać ich właściwości, przygotujmy syrop. Oto kilka propozycji.

Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, cytryna działa oczyszczająco i nadaje przyjemny smak, miód uodparnia i wspomaga drogi oddechowe, imbir rozgrzewa, a także pomaga na stany zapalne, maliny zawierają witaminę C, a kwas salicylowy działa antyseptycznie. To właśnie z tych produktów najlepiej przygotować naturalne, domowe syropy, które uodpornią nas na działanie bakterii i wirusów, a w razie zachorowania złagodzą przebieg przeziębienia oraz grypy, pozwalając nam się wygrzać, wypocić i poczuć lepiej.   

 

Syrop z cebuli  

Skład:  

- dwie cebule,

- cytryna,

- 10 łyżek miodu. 

Specyfik ten przygotujemy w bardzo szybki i prosty sposób. Cebule obieramy, siekamy na drobne cząstki, a następnie wrzucamy do słoika. Wyciskamy cytrynę i otrzymany sok mieszamy z około dziesięcioma łyżkami miodu, po czym zalewamy miksturą umieszczoną w słoiku cebulę. Naczynie zakręcamy i odstawiamy na dobę do ciepłego miejsca. Następnego dnia, gotowy eliksir przesączamy przez sitko. Jest wtedy gotowy do spożycia. Profilaktyka polega na przyjmowaniu syropu dwa razy dziennie, po jednej łyżce.   

 

Syrop z czosnku, imbiru, cytryny i miodu  

Skład:  

- główka czosnku,

- średniej wielkości korzeń imbiru,

- cytryna,

- 10 łyżek miodu. 

Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, to samo robimy z korzeniem imbiru. Obydwa składniki (najpierw czosnek, potem imbir) układamy warstwowo na dnie słoika. Cytrynę parzymy i bez obierania kroimy w plastry, umieszczając ją w naczyniu jako kolejną warstwę. Na koniec zalewamy zawartość słoika miodem, możemy jednak po parę łyżek dodawać już między poszczególne warstwy. Z taką miksturą postępujemy identycznie, jak z poprzednim syropem z cebuli.  

 

Syrop z malin  

Skład:  

- maliny,

- cukier (proporcje to 1 szklanka cukru na 0,5 kg malin). 

Maliny płuczemy i wrzucamy do słoika, zasypując cukrem – można na koniec lub warstwowo. Słoik zakręcamy, a następnie zanurzamy go do połowy w garnku z gotującą się wodą. Gotujemy kilka minut. Syrop po wystygnięciu można odcedzić lub pozostawić z całymi owocami.   

Powyższe przykłady syropów próbujmy też dowolnie modyfikować. Syrop z imbiru można, na przykład, pozbawić czosnku, a sam imbir zetrzeć, zalać wodą i uzupełnić o miód oraz cytrynę. Różne gospodynie mają też inne sposoby na przygotowanie syropów z malin i z cebuli. Najważniejsze to zadbać, by nasze składniki były odpowiedniej jakości i rodzaju – np. czosnek koniecznie polski, a nie chiński z supermarketu, cytryna najlepiej z uprawy ekologicznej, a miód od sprawdzonego dostawcy, gryczany lub lipowy.

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.88/5 (33 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

z
z
z
z
z

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Domowe syropy na przeziębienie i grypę: