Witamina B5

Witamina B5

Witamina B5, nazywana inaczej kwasem pantotenowym, to składnik koenzymu A, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej pojedynczej komórki. Znacząco usprawnia pracę mózgu i ułatwia nam koncentrację, co ważne jest szczególnie w okresach wytężonego wysiłku umysłowego. Inną, spośród wielu funkcji, jakie spełnia witamina B5, jest dbanie o stan naszej skóry i włosów – niedobory witaminy mogą prowadzić do zmian skórnych czy szybszego siwienia. Przedawkowanie zdarza się bardzo rzadko i raczej nie występuje u osób, które witaminę B5 przyjmują jedynie w pożywieniu.

Funkcje witaminy B5

  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek,
  • niezbędna w syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i niektórych hormonów,
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, białek i cukrów,
  • uczestniczy w regeneracji komórek i tkanek (np. przyspiesza gojenie się ran),
  • bierze udział w procesie produkowania przeciwciał,
  • poprawia wygląd skóry i włosów,
  • wspomaga układ nerwowy (poprawia pracę mózgu, koncentrację) i sercowy.

Skutki niedoboru witaminy B5

  • zmęczenie i osłabienie organizmu,
  • zespół piekących stóp,
  • bóle głowy,
  • ból brzucha, nudności,
  • osłabienie układu odpornościowego – liczne infekcje i zakażenia,
  • osłabienie koncentracji,
  • drażliwość,
  • obniżenie nastroju,
  • zmiany skórne (zapalenie, wypryski, odbarwienie czy łuszczenie się skóry),
  • zaburzenie pigmentacji włosów (zmiana koloru, szybsze siwienie) i ich osłabienie (wypadanie),
  • bóle i sztywnienie stawów.

Skutki przedawkowania witaminy B5

  • reakcje alergiczne (rzadkie),
  • zaburzenia układu pokarmowego, biegunka, wymioty.

Źródła witaminy B5

  • drożdże,
  • wątróbka,
  • otręby pszenne,
  • ryby (pstrąg, śledź, makrela),
  • pestki słonecznika,
  • jajka,
  • orzechy włoskie,
  • mleko,
  • dziczyzna,
  • mąka pełnoziarnista,
  • ser Camembert,
  • mięso drobiowe,
  • zielone warzywa.

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B5

Grupy ludności – Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]

  • Dzieci 1-3 lat – [2 mg / dzień]
  • Dzieci 4-8 lat – [3 mg / dzień]
  • Dziewczęta 9-13 lat – [4 mg / dzień]
  • Młodzież żeńska 14-18 lat – [5 mg / dzień]
  • Kobiety 19-30 lat – [5 mg / dzień]
  • Kobiety 31-50 lat – [5 mg / dzień]
  • Kobiety 50-70 lat – [5 mg / dzień]
  • Kobiety powyżej 70 lat – [5 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne do 18 lat – [6 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 19-30 lat – [6 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 31-50 lat – [6 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące do 18 lat – [7 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 19-30 lat – [7 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 31-50 lat – [7 mg / dzień]
  • Chłopcy 9-13 lat – [4 mg / dzień]
  • Młodzież męska 14-18 lat – [5 mg / dzień]
  • Mężczyźni 19-30 lat – [5 mg / dzień]
  • Mężczyźni 31-50 lat – [5 mg / dzień]
  • Mężczyźni 50-70 lat – [5 mg / dzień]
  • Mężczyźni powyżej 70 lat – [5 mg / dzień]

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Witamina B7: funkcje, źródła, skutki niedoboru
Witamina B12: istotna dla mózgu i nie tylko
Wapń: właściwości i funkcje
Potas: funkcje i skutki niedoboru
Cynk: mikroelement do zadań specjalnych
Witamina B6: skutki niedoboru i nadmiaru