Witamina B5

Karolina Romankiewicz

  Autor:
Opublikowane w Zdrowie i psychologia / Encyklopedia witamin i minerałów

Witamina B5

Jeśli czeka Cię okres szczególnie ciężkiej pracy umysłowej, upewnij się, że przyjmujesz odpowiednie ilości tej witaminy.

Witamina B5, nazywana inaczej kwasem pantotenowym, to składnik koenzymu A, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej pojedynczej komórki. Znacząco usprawnia pracę mózgu i ułatwia nam koncentrację, co ważne jest szczególnie w okresach wytężonego wysiłku umysłowego. Inną, spośród wielu funkcji, jakie spełnia witamina B5, jest dbanie o stan naszej skóry i włosów – niedobory witaminy mogą prowadzić do zmian skórnych czy szybszego siwienia. Przedawkowanie zdarza się bardzo rzadko i raczej nie występuje u osób, które witaminę B5 przyjmują jedynie w pożywieniu.

1 Funkcje witaminy B5:

  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek,
  • niezbędna w syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i niektórych hormonów,
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, białek i cukrów,
  • uczestniczy w regeneracji komórek i tkanek (np. przyspiesza gojenie się ran),
  • bierze udział w procesie produkowania przeciwciał,
  • poprawia wygląd skóry i włosów,
  • wspomaga układ nerwowy (poprawia pracę mózgu, koncentrację) i sercowy.


2 Skutki niedoboru witaminy B5:

  • zmęczenie i osłabienie organizmu,
  • zespół piekących stóp,
  • bóle głowy,
  • ból brzucha, nudności,
  • osłabienie układu odpornościowego – liczne infekcje i zakażenia,
  • osłabienie koncentracji,
  • drażliwość,
  • obniżenie nastroju,
  • zmiany skórne (zapalenie, wypryski, odbarwienie czy łuszczenie się skóry),
  • zaburzenie pigmentacji włosów (zmiana koloru, szybsze siwienie) i ich osłabienie (wypadanie),
  • bóle i sztywnienie stawów.


3 Skutki przedawkowania witaminy B5:

  • reakcje alergiczne (rzadkie),
  • zaburzenia układu pokarmowego, biegunka, wymioty.


4 Źródła witaminy B5:

  • drożdże,
  • wątróbka,
  • otręby pszenne,
  • ryby (pstrąg, śledź, makrela),
  • pestki słonecznika,
  • jajka,
  • orzechy włoskie,
  • mleko,
  • dziczyzna,
  • mąka pełnoziarnista,
  • ser Camembert,
  • mięso drobiowe,
  • zielone warzywa.


5 Zalecane normy dietetyczne na witaminę B5:


Grupy ludności
 

Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
 
Dzieci 1-3 lat 2
Dzieci 4-8 lat 3
Dziewczęta 9-13 lat 4
Młodzież żeńska 14-18 lat 5
Kobiety 19-30 lat 5
Kobiety 31-50 lat 5
Kobiety 50-70 lat 5
Kobiety powyżej 70 lat 5
Kobiety ciężarne do 18 lat 6
Kobiety ciężarne 19-30 lat 6
Kobiety ciężarne 31-50 lat 6
Kobiety karmiące do 18 lat 7
Kobiety karmiące 19-30 lat 7
Kobiety karmiące 31-50 lat 7
Chłopcy 9-13 lat 4
Młodzież męska 14-18 lat 5
Mężczyźni 19-30 lat 5
Mężczyźni 31-50 lat 5
Mężczyźni 50-70 lat 5
Mężczyźni powyżej 70 lat 5

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.86/5 (23 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Witamina B5: