Witamina B2

Magda Bednarska

  Autor:
Opublikowane w Zdrowie i psychologia / Encyklopedia witamin i minerałów

Witamina B2

Ta niezwykle ważna witamina z grupy B odpowiada między innymi za nasz wzrok, układ nerwowy czy stan skóry.

Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji oraz wchodzi w skład nukleotydów, czyli elementów budulcowych kwasów DNA i RNA. Jej niedobór wiąże się przede wszystkim z pogorszeniem funkcjonowania narządu wzroku, zmianami skórnymi czy dolegliwościami ze strony układu nerwowego. Witamina B2 jest bardzo słabo wchłaniana w organizmie, a do tego jest szybko wydalana wraz z moczem, w związku z czym niezwykle trudno jest o jej przedawkowanie (najczęściej zdarza się to w przypadku podawania jej w zastrzyku). Typowe objawy przedawkowania to nudności i wymioty. Zapotrzebowanie na witaminę B2 u zdrowego człowieka nie przekracza 1,3 mg/dobę (z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących), dlatego większości osób stosujących zbilansowaną dietę nie grożą jej niedobory. Przyjmowanie większych ilości witaminy zaleca się szczególnie osobom, które prowadzą stresujący tryb życia.


1 Funkcje witaminy B2:

  • uczestniczy w procesie utleniania,
  • uczestniczy w przemianach lipidów i aminokwasów,
  • ma duży wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku,
  • uczestniczy w procesie metabolizmu (wytwarzanie energii dla ciała),
  • uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,
  • ma wpływ na proces wzrostu ciała,
  • pomaga w przyswajaniu witaminy B6,
  • wpływa na funkcjonowanie skóry, dróg oddechowych i błon śluzowych.


2 Grupy osób szczególnie narażone na niedobór:

  • osoby stosujące dietę ubogą w niektóre składniki odżywcze,
  • osoby mające niedobór hormonów tarczycy i nadnercza,
  • alkoholicy,
  • diabetycy,
  • dzieci,
  • młodzież,
  • osoby starsze.


3 Skutki niedoboru witaminy B2:

  • zmiany skórne (pieczenie skóry, stany zapalne w kącikach ust – zajady, łojotok, łuszczyca, pękanie warg),
  • dolegliwości ze strony narządu wzroku (zapalenie spojówek, pogorszenie widzenia o zmierzchu, światłowstręt, uszkodzenie rogówki, pieczenie i zaczerwienienie oczu, w skrajnych przypadkach – zaćma),
  • wypadanie włosów,
  • zawroty głowy,
  • zaburzenia snu,
  • brak koncentracji,
  • ból i stany zapalne śluzówki,
  • zapalenie nerwów,
  • niedokrwistość,
  • wady wrodzone (w przypadku awitaminozy u kobiet w ciąży).


4 Źródła witaminy B2:

  • drożdże,
  • wątroba wieprzowa,
  • migdały,
  • jajka,
  • tłuste mleko,
  • mięso wieprzowe,
  • mięso wołowe,
  • ser twarogowy,
  • grzyby,
  • ryby (łosoś, makrela, pstrąg),
  • szpinak,
  • soja,
  • orzechy włoskie,
  • jogurt.


5 Zalecane normy dietetyczne na witaminę B2:


Grupy ludności
 

Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
 
Dzieci 1-3 lat 0,5
Dzieci 4-8 lat 0,6
Dziewczęta 9-13 lat 0,9
Młodzież żeńska 14-18 lat 1,0
Kobiety 19-30 lat 1,1
Kobiety 31-50 lat 1,1
Kobiety 50-70 lat 1,1
Kobiety powyżej 70 lat 1,1
Kobiety ciężarne do 18 lat 1,4
Kobiety ciężarne 19-30 lat 1,4
Kobiety ciężarne 31-50 lat 1,4
Kobiety karmiące do 18 lat 1,6
Kobiety karmiące 19-30 lat 1,6
Kobiety karmiące 31-50 lat 1,6
Chłopcy 9-13 lat 0,9
Młodzież męska 14-18 lat 1,3
Mężczyźni 19-30 lat 1,3
Mężczyźni 31-50 lat 1,3
Mężczyźni 50-70 lat 1,3
Mężczyźni powyżej 70 lat 1,3

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.53/5 (11 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Witamina B2: