Witamina B1, nazywana także tiaminą lub aneuryną, to składnik niezwykle ważny dla naszego układu nerwowego oraz przemiany materii. Odgrywa również wielką rolę w procesie gojenia ran, a także wypływa na zmniejszanie odczuwanego bólu. Najczęściej wymienianym skutkiem jej długotrwałych niedoborów jest występowanie choroby beri-beri, która prowadzi do porażenia mięśni i uszkodzenia nerwów.
W tym artykule:
Funkcje witaminy B1
- odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych,
- uczestniczy w odnowie białek,
- uśmierza ból,
- uczestniczy w przemianie węglowodanów,
- wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i zwiększa wydolność serca,
- przyspiesza gojenie ran,
- uczestniczy w procesie wzrostu.
Przyczyny niedoboru witaminy B1
- niewłaściwa dieta,
- alkoholizm,
- niedożywienie i anoreksja,
- palenie papierosów,
- przyjmowanie leków moczopędnych.
Objawy niedoboru witaminy B1
- zmęczenie,
- obniżenie nastroju, a nawet stany depresyjne,
- problemy z koncentracją,
- drażliwość,
- zaburzenia snu,
- zaburzenia pamięci,
- wzrost ciśnienia tętniczego,
- choroba beri-beri,
- oczopląs,
- nudności, wymioty lub biegunki.
Objawy przedawkowania witaminy B1
- zawroty głowy,
- zmęczenie,
- drżenie mięśni,
- nadmierne pocenie się,
- arytmia serca.
Źródła witaminy B1
- nasiona słonecznika,
- drożdże,
- wieprzowina,
- kiełki pszenicy,
- kasza gryczana,
- orzechy laskowe,
- pieczywo pełnoziarniste,
- ryż brązowy,
- jaja.
Zalecane normy dietetyczne na witaminę B1
Grupy ludności – Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
- Dzieci 1-3 lat – [0,5 mg / dzień]
- Dzieci 4-8 lat – [0,6 mg / dzień]
- Dziewczęta 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
- Młodzież żeńska 14-18 lat – [1,0 mg / dzień]
- Kobiety 19-30 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety 31-50 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety 50-70 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety powyżej 70 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne do 18 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne 19-30 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne 31-50 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety karmiące do 18 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety karmiące 19-30 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety karmiące 31-50 lat – [1,4 mg / dzień]
- Chłopcy 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
- Młodzież męska 14-18 lat – [1,2 mg / dzień]
- Mężczyźni 19-30 lat – [1,2 mg / dzień]
- Mężczyźni 31-50 lat – [1,2 mg / dzień]
- Mężczyźni 50-70 lat – [1,2 mg / dzień]
- Mężczyźni powyżej 70 lat – [1,2 mg / dzień]
Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.