Jak uchronić się przed jesiennym przeziębieniem i grypą?

Jak uchronić się przed jesiennym przeziębieniem i grypą?

Okres przejściowy, kiedy temperatura potrafi zmienić się diametralnie w ciągu kilku godzin, to czas, w którym najłatwiej zachorować. Zapominamy jeszcze o chustkach czy szalikach, czasem zaskoczy nas deszcz lub okaże się, że jednak nie doceniliśmy pogody i lekka kurtka stanowczo nie wystarcza, żeby nas ogrzać. Jeśli do tego często poruszamy się komunikacją miejską, w której komuś zdarzy się kichnąć nam w twarz, to jesteśmy o krok od wylądowania w łóżku przynajmniej na kilka dni. Jak temu zapobiec? Oto kilka sprawdzonych sposobów.

Szczepionka

W przypadku grypy istnieje możliwość przyjęcia szczepionki, która jest najskuteczniejszą metodą obrony przed tą chorobą. Trzeba jednak pamiętać, że szczepionka chroni nas jedynie przed konkretnymi, najpopularniejszymi w naszym regionie, szczepami. Oznacza to, że prawdopodobieństwo zachorowania na pozostałe, rzadziej występujące, szczepy jest tak samo duże, jak bez przyjęcia szczepionki.

Kto powinien się szczepić na grypę?

  • dzieci w wieku 0,5 – 5 lat,
  • dorośli od ukończenia 50. roku życia,
  • kobiety w ciąży (zwłaszcza w II i III trymestrze),
  • chorujący na: cukrzycę, choroby serca, płuc, nerek, krwi i choroby układu nerwowego.

Witamina C i rutyna

Przyjmowanie zwiększonej ilości witaminy C (zarówno w suplementach, jak i pożywieniu) wzmocni naszą odporność, a dodanie do niej rutyny sprawi, że witamina będzie dłużej działać.

Odpowiedni ubiór

Choć w południe może jeszcze być ciepło, poranki i wieczory będą coraz chłodniejsze, dlatego nie zapominaj o tym, by ubierać się warstwowo. Lepiej ponosić przez parę godzin w ręce kurtkę, niż zmarznąć na przystanku i obudzić się następnego dnia z bólem gardła.

Sen

Odpowiednia ilość snu (ok. 8 godzin) jest niezbędna do podtrzymania naszej odporności w dobrym stanie. Niedosypianie może ją obniżyć nawet o 30%!

Właściwa dieta

Do naszego dziennego jadłospisu koniecznie dołączmy produkty bogate w antyoksydanty, beta-karoten i bioflawonoidy (wzmacniają układ odpornościowy i przeciwdziałają infekcjom): marchew, pomidory, brokuły, kapustę, czerwoną paprykę, owoce cytrusowe, dynię, ziemniaki, szpinak, melony, czosnek, oregano.

Stres

A dokładniej – jego redukcja. Choć stresu nie da się wyeliminować całkowicie, postaraj się przynajmniej odrobinę go zmniejszyć (stres, podobnie jak niedobór snu, obniża naszą odporność). Zrób sobie wolne, kiedy czujesz, że nadmiar obowiązków zaczyna Cię przytłaczać, wieczorami relaksuj się przy dobrym filmie czy książce, a w weekendy staraj się nie myśleć o problemach.

Aktywność fizyczna

To kolejny sposób na wzmocnienie odporności. Wybierz się na spacer, jeśli jest odpowiednia pogoda – zrób sobie rowerową przejażdżkę, zapisz się na fitness czy inne zorganizowane zajęcia. Po prostu: ruszaj się! Nawet, jeśli ma być to tylko dłuższy spacer z psem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kompresja: na czym polega ta terapia?
Osteoporoza: objawy i leczenie
Fotodermatoza: uczulenie na słońce
Zmęczone Oczy: ćwiczenia na poprawę widzenia
Hiv: choroba w ukryciu
Alergia Skórna U Dziecka: objawy, diagnoza, leczenie