Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowie i psychologia / Choroby i dolegliwości

Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Niestrawność (inaczej dyspepsja) to popularna dolegliwość układu pokarmowego. Charakteryzuje się bólem lub uczuciem dyskomfortu w obrębie nadbrzusza i może towarzyszyć istniejącej już chorobie czy też wynikać z nieprawidłowej pracy żołądka.

 

Wśród innych objawów mogą występować wczesne odczucie sytości w trakcie spożywania posiłku, nieprzyjemne zaleganie pożywienia w żołądku oraz nudności i wymioty.

 

Przyczyny dyspepsji

Dyspepsja może mieć związek z chorobą organiczną, toczącą się już w obrębie przewodu pokarmowego. W tym przypadku najczęściej współwystępuje z nią choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, polekowe uszkodzenie błony śluzowej żołądka, choroba refluksowa przełyku i bardzo rzadko nowotwory żołądka i przełyku. Jednak nad etiologią organiczną zdecydowanie przeważa grupa czynnościowych zaburzeń żołądka. Ich tło może stanowić zaburzenie w postaci zwolnionego opróżniania żołądka, nieprawidłowa adaptacja do przyjmowanego pożywienia lub nadmierna odpowiedź ruchowa żołądka na rozciąganie.

 

Czy to na pewno niestrawność?

W przypadku podejrzenia niestrawności, należy wykluczyć niektóre dolegliwości, które mogą sugerować zupełnie inną patologię układu pokarmowego. Jednym z nich jest zgaga, czyli popularne uczucie pieczenia za mostkiem, które wraz z występowaniem kwaśnego odbijania po posiłku może oznaczać chorobę refluksową przełyku. Natomiast kiedy razem z dyspepsją pojawia się wzdęcie lub zmieniony rytm wypróżnień, odmienna konsystencja stolca oraz uczucie ulgi po wypróżnieniu, to może wskazywać na zespół jelita drażliwego. Dodatkowo należy zwrócić szczególną uwagę na tak zwane objawy alarmujące, które, gdy się pojawią, wymagają pilnego zgłoszenia się do lekarza specjalisty. Zalicza się do nich: krwawienie z przewodu pokarmowego, utrudnione połykanie, utrata masy ciała niezwiązana z dietą, ból brzucha zakłócający sen, a także uporczywe i nawracające wymioty.

 

Jak zdiagnozować dyspepsję?

Na początku, jeżeli objawy nie są bardzo nasilone, należy zwrócić uwagę, czy ustępują wraz ze zmianą odżywiania i trybu życia. Bardzo często dyspepsja pozostaje w ścisłym związku z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, niehigienicznym trybem życia oraz stresem. Jeżeli wyeliminowanie tych czynników nie przynosi poprawy, należy zwrócić się do lekarza. W celu dokładnej diagnozy może okazać się konieczne wykonanie badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego, które pomoże wykryć nieprawidłowości w obrębie błony śluzowej przełyku, żołądka i dwunastnicy. Ważne jest także ustalenie, czy istnieje zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która ma znaczący udział w chorobie wrzodowej żołądka. Dodatkowo może zostać zlecone badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej, które jest całkowicie nieinwazyjne i pomocne w ocenie stanu narządów wewnętrznych.

 

Leczenie niestrawności

Duży udział w profilaktyce niestrawności ma zdrowa dieta, pozbawiona przetworzonych i wysokokalorycznych produktów. Posiłki osoby z niestrawnością powinny zawierać małe porcje i być częste, a nałogi, takie jak palenie papierosów i alkohol koniecznie odstawione. Ponadto należy zwrócić uwagę na nadużywanie leków, zwłaszcza z grupy NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), które mogą uszkadzać błonę śluzowa żołądka. Co w takim razie powinniśmy zażywać na dolegliwości żołądkowe? Iberogast na niestrawność może okazać się dobrym rozwiązaniem. Jest to preparat zawierający naturalne wyciągi z ziół, który przynosi ulgę i szybko zwalcza dolegliwości. Natomiast jeżeli tłem dla objawów jest inna choroba układu pokarmowego, należy przede wszystkim skupić się na jej leczeniu pod okiem specjalisty.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.51/5 (57 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności: