Zgaga, która pojawia się każdego dnia lub co jakiś czas, ale dość często, jest wyjątkowo uciążliwą przypadłością. Choć nie zawsze charakteryzuje się bardzo dużym nasileniem, to w wielu przypadkach jest odbierana przez pacjentów jako dolegliwość znacząco obniżającą jakość życia.
Jak powstaje zgaga?
Nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku jest spowodowane po prostu tym, że dostały się do niego pewne substancje o właściwościach drażniących, które uszkadzają jego ścianki. Jak do tego dochodzi? W normalnych warunkach po połknięciu pokarmu powinno dojść do jego trawienia w żołądku, a następnie przetransportowania masy pokarmowej do jelit. Natomiast w momencie występowania zaburzeń dochodzi do tego, że pokarm, który jeszcze nie został dobrze strawiony, a jedynie nadtrawiony i wymieszany z kwasami trawiennymi w żołądku, wraca z powrotem do przełyku. Taka treść pokarmowa zawiera kwasy, które drażnią ścianki przełyku i w ten sposób powstaje wrażenie pieczenia.
Dlaczego w ogóle dochodzi do cofania się pokarmu?
Przyczyny mogą być różne. Najczęściej jest to związane z błędami żywieniowymi, czyli spożywaniem obfitych i ciężkich posiłków, składających się głównie z produktów, które potęgują ilość wydzielanego kwasu. Drugą przyczyną może być niepoprawne funkcjonowanie dolnej zastawki przełyku, która powinna zamykać się, gdy pokarm znajduje się w żołądku, a tym samym uniemożliwiać jego wracanie. Niestety, czasami nie zamyka się ona w odpowiednich momentach lub nie domyka się do końca.
Jak leczyć zgagę?
Najprostszą i najskuteczniejszą metodą, która daje bardzo szybkie efekty jest stosowanie odpowiednich leków na zgagę, dostępnych w aptekach bez recepty. Ważna jest również zmiana diety, która powinna polegać przede wszystkim na wykluczeniu z niej produktów spożywczych, które wspomagają proces wydzielania kwasów żołądkowych. Zdrowa dieta powinna być również pozbawiona używek, w tym papierosów, alkoholu i mocnej kawy.
Więcej o zgadze dowiesz się na: http://www.controloccontrol.pl/zgaga
A R T Y K U Ł S P O N S O R O W A N Y