Płatki róż – jak wykorzystać je w pielęgnacji i w kulinariach?

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Uroda / Pielęgnacja

Płatki róż – jak wykorzystać je w pielęgnacji i w kulinariach?

Płatki róż mają wiele właściwości, które warto poznać. Nawet bowiem suszone róże możemy z powodzeniem zużyć w przeróżnych zabiegach pielęgnacyjnych i spa. Z kolei świeże nadają się do jedzenia i przetworów.

 

Właściwości różanych płatków

Róża ma właściwości kojące i przeciwzapalne. Kosmetyki z jej ekstraktami znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej oraz trądzikowej. Tonik różany i woda różana łagodzą zaczerwienienia oraz wypryski, odmładzają i nawilżają cerę, pomagają utrzymać jej równy koloryt, wyrównują przebarwienia. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy róża pozostawia cerę świeżą i jasną, dlatego kosmetyki z jej dodatkiem poprawiają wygląd szarej oraz zmęczonej skóry twarzy.

Róża jest też idealna do skóry suchej i dojrzałej, gdyż uelastycznia, ujędrnia i stymuluje produkcję kolagenu. Właściwości te zawdzięcza witaminom A, C i E, a także mnóstwie flawonoidów i garbników. Olejek różany jest pomocny w łagodzeniu zmian skórnych i wpływa korzystnie na gojenie się ran i otarć. Natomiast olejek eteryczny z róży relaksuje i wycisza, działa antystresowo.

A co kiedy nie mamy do dyspozycji kosmetyki różanego, a właśnie świeże lub suszone płatki? Z pewnością pierwsze, co przyjdzie nam do głowy to kąpiel z płatkami róż. Taka kąpiel będzie miała przede wszystkim walory relaksacyjne. Skóra po niej będzie bardziej miękka i oczyszczona. Jeśli tylko chcemy poświęcić naszym płatkom nieco więcej uwagi, warto skusić się na domowej roboty tonik różany.

Aby go przygotować, płatki zalewamy octem jabłkowym i chowamy do ciemnego miejsca na przynajmniej kilka dni. Po tym czasie przecedzamy ocet, rozcieńczamy go z wodą w dowolnej proporcji (tonik do cery wrażliwej możemy wymieszać z większą ilością wody), możemy dodać łyżeczkę gliceryny. Tonik stosujemy w codziennej pielęgnacji, na dzień i na noc.

Suche płatki róży można z kolei zatopić w samodzielnie przygotowanym (lub nie) peelingu do ciała. Peeling wykonamy z brązowego cukru i oleju kokosowego. Jeśli mamy, dodajmy do niego kilka kropel różanego olejku (maceratu lub eterycznego).

 

Róże w kuchni

Świeże płatki róż w sałatce w opinii wielu z nas wciąż prezentują się dość ekstrawagancko. Większość zaprzecza też, jakoby kiedykolwiek kosztowało róż pod jakąkolwiek postacią, tymczasem bardzo dobrze znamy smak chociażby różanych przetworów! Skąd? Zazwyczaj z piekarni lub cukierni, w której nieraz skonsumowaliśmy pączka z klasycznym, różanym nadzieniem. Konfitury i dżemy różane ucierane z cukrem i dodatkiem soku z cytryny smakują cudownie zwłaszcza zimą, dodane do ulubionej herbaty.

O tej porze roku rozgrzeje nas także nalewka z płatków różanych oraz gęsty i słodki różany syrop. Z kolei wodę różaną znajdziemy w wielu przepisach na desery kuchni orientalnej. Możemy użyć jej też do aromatyzowania ciast i deserów własnego pomysłu. Wreszcie, suszone płatki róż to bardzo wdzięczny komponent herbatki owocowej, zielonej lub ziołowej.

 

Jak zaopatrywać się w płatki róży?

Suszone płatki róż możemy kupić przede wszystkim w sklepach zielarskich, z herbatą i kawą oraz ze zdrową żywnością. Oferują je też sklepy kosmetyczne, sprzedające zarówno gotowe kosmetyki, jak i półprodukty do samodzielnego wyrobu mazideł. Jeżeli poszukujemy róż świeżych, musimy zaś upewnić się, że wybrane przez nas kwiaty nie zostały wcześniej spryskane i rosły w miejscu oddalonym od wpływu toksycznych warunków, np. spalin samochodowych przy drogach.

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4/5 (2 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Płatki róż – jak wykorzystać je w pielęgnacji i w kulinariach?: