Olej tamanu - doskonały sposób na pielęgnację cery

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Uroda / Pielęgnacja

Olej tamanu - doskonały sposób na pielęgnację cery

Różnego rodzaju problemy skórne dotykają każdego. Istnieją naturalne sposoby ich łagodzenia, o których twój dermatolog nie zawsze ci powie. Jednym z nich jest olej tamanu.

Pochodzenie

Olej tamanu uzyskiwany jest z owoców drzewa Tamanu. Rośnie ono w Azji południowo-wschodniej, m.in. w Tajlandii, Birmie, Malezji oraz Indiach. Posiada charakterystyczną ciemną i szorstką korę oraz liście w kształcie elips. Maksymalnie wyrasta na 35 metrów. Zakwita dwa razy do roku i wydaje owoce w smaku podobne do jabłek. Olej tłoczony jest z pestek tych owoców, które poddawane są suszeniu, a następnie na zimno tłoczony jest z nich olej. Ma on kolor ciemnozielony i charakterystyczny orzechowo-gorzki zapach, który może niektórym osobom przeszkadzać podczas jego stosowania.

 

Właściwości

Olej tamanu w Azji wykorzystywany jest od dawna do leczenia problemów skórnych, trądu czy bólów reumatycznych. Bardzo dobre skutki są zauważalne przy leczeniu ukąszeń owadów, odmrożeń, oparzeń, blizn, trądziku, dermatoz. Jego skuteczność w leczeniu blizn została przebadana naukowo i rzeczywiście stosowanie samego oleju tamanu redukuje blizny po ok. 9 tygodniach. Podobnie działa na rozstępy. Dodatkowo ma on dla skóry działanie kojące, nawilżające, antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Jest doskonały jako kosmetyk w okresie letnim, gdyż wykazuje właściwości pochłaniana promieni UV.

 

Główne składniki

Olej tamanu zawiera w sobie:

  • nienasycone kwasy tłuszczone: kwas linolowy, kwas oleinowy,
  • kwas kalafillowy,
  • kallafilloidynę.


Nienasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za właściwe nawilżenie skóry oraz wpływają na prawidłowy metabolizm komórek skóry.

Kwas linolowy jest dobroczynny dla skóry suchej i tłustej. W przypadku cery suchej poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wilgoci i reguluje metabolizm skóry. W przypadku skóry tłustej i trądzikowej reguluje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory i redukuje zaskórniki.

Kwas oleinowy odpowiada za głębokie wchłanianie się oleju w skórę. Zwiększa on płynność lipidową naskórka, dzięki czemu składniki aktywne dostają się w głąb skóry.

Kwas kalafillowy i kallafilloidyna to naturalne flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.

 

Jak stosować?

Olej tamanu można aplikować bezpośrednio na skórę. Wystarczy rozgrzać kilka kropel w palcach i nałożyć na zmienione miejsca skóry. Drugim wyjściem jest dodanie kilku kropel do kremu czy balsamu. Jest to polecany sposób w terapii skóry trądzikowej i tłustej. Jeżeli nie chcemy samodzielnie przygotowywać kremu, warto szukać kosmetyków do cery trądzikowej zawierających w sobie olej tamanu.

"W przypadku stosowania kuracji dermatologicznej, warto przed zastosowaniem oleju tamanu skonsultować się z dermatologiem, w celu wykluczenia ewentualnego nadmiernego stosowania czy mieszania z innymi kosmetykami." - mówi dr n. med. Marta Malek dermatolog w Gdańsku.
 

Podsumowując, olej tamanu:

  • sprawdza się w leczeniu oparzeń, przebarwień, trądziku i innych chorób skóry,
  • redukuje blizny i rozstępy,
  • łagodzi podrażnienia po goleniu,
  • działa kojąco na odparzenia u dzieci,
  • działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, kojąco,
  • sprawdza się jako kosmetyk do włosów, poprawiając ich nawilżenie i redukując wypadanie,
  • poprawia krążenie krwi, co wpływa na redukcję żylaków,
  • stosowany jest w leczeniu grzybicy stóp i paznokci,
  • redukuje zmarszczki.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.9/5 (11 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Olej tamanu - doskonały sposób na pielęgnację cery: