Pierwsza pomoc w odchudzaniu

Pierwsza pomoc w odchudzaniu

Odmawianie sobie wszystkiego, trzymanie się restrykcyjnych jadłospisów, odliczanie każdej pojedynczej kalorii… Nie jest to wyzwanie, któremu wszyscy jesteśmy w stanie podołać. Wszyscy jednak możemy zmienić swoje nawyki żywieniowe, zredukować ilość i wielkość posiłków i rozpocząć odchudzanie zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Po jakie produkty wówczas sięgać? Co zaspokoi nasz apetyt na dłużej i sprawi, że przestaniemy podjadać między posiłkami? Co przyspieszy naszą przemianę materii i pozwoli szybciej pozbyć się tłuszczu?

Poniżej prezentujemy przykłady produktów spożywczych, o których warto pamiętać w czasie odchudzania.

Ananas – ten bardzo niskokaloryczny owoc jedzony na świeżo dostarcza bromelinę, czyli enzym przyspieszający przyswajanie białka.

Cynamon – reguluje poziom cukru we krwi, co w rezultacie wpływa na zmniejszanie łaknienia. Ponadto może służyć jako świetny zamiennik cukru lub słodziku w herbacie, kawie czy deserach.

Grejpfrut – to kolejny owoc, który nie zawiera wielu kalorii, a w dodatku wypełnia żołądek, dzięki czemu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Szklanka soku z grejpfruta przed posiłkiem sprawi, że szybciej się najemy, a w rezultacie tego – zjemy mniej.

Jabłka – to najczęściej polecany owoc w czasie odchudzania. Ma mało kalorii, zawiera za to dużo błonnika, który daje poczucie sytości na długi czas.

Niskotłuszczowy nabiał – nie jest do końca pewne, w jaki dokładnie sposób nabiał pomaga w odchudzaniu, naukowcy spekulują jednak, że dzieje się tak, dlatego że wapń znacznie przyspiesza rozkład tłuszczu w organizmie. Pewne jest natomiast to, że mleko jest bardzo sycące i oszczędza nam spożywania niepotrzebnych kalorii, a także to, że w każdej diecie powinny znaleźć się niskotłuszczowe sery i jogurty.

Orzechy, migdały – przeciwdziałają otyłości, są źródłem protein i ważnych tłuszczów, a przede wszystkim – na długo zaspokajają głód, są więc świetną alternatywą dla bomb kalorycznych, które lubimy podjadać pomiędzy posiłkami.
Ważne: jemy je w naturalnej postaci, a nie solone czy prażone.

Ostre przyprawy – dodanie papryczki chili czy pieprzu do potrawy nie tylko wzmocni walory smakowe, ale i sprawi, że szybciej będziemy najedzeni. Niektórzy naukowcy twierdzą również, że ostre przyprawy pobudzają przemianą materii, dzięki czemu szybciej trawimy spożywane pokarmy.

Owies – otręby owsiane są świetnym rozwiązaniem na każdy posiłek. Są bardzo pożywne i zawierają dużo błonnika, który pęcznieje w naszym żołądku i sprawia, że przed dłuższy czas nie odczuwamy głodu.

Pieczywo pełnoziarniste – kolejna skarbnica błonnika i białka. Kromka pełnoziarnistego pieczywaw na śniadanie zapewni sytość aż do kolejnego posiłku.

Ryby – zawierają bardzo mało tłuszczu, a są bardziej sycące niż drób czy wołowina.

Warzywa strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca) – już małe ilości zaspokajają głód, a do tego zawierają składniki (żelazo, proteiny, błonnik), które wspomagają spalanie tłuszczu.

Woda z cytryną – praktycznie nie istnieje już dieta, w której nie zalecałoby się picia dużych ilości wody. Woda wypełnia żołądek i zmniejsza apetyt, a do tego oczyszcza organizm z toksyn. Woda z cytryną wypita na czczio przed śniadaniem dodatkowo pobudzi trawienie już od samego rana.

Zielona herbata – poza właściwościami oczyszczającymi, ma także pozytywny wpływ na przemianę materii. Specjaliści zalecają picie jej w jak największych ilościach.

Zdrowe posiłki – podsumowanie.

Jak widać, produktów wspierających odchudzanie jest tyle, że każdy powinien poradzić sobie z ułożeniem najlepszej dla siebie diety. Z odrobiną wyobraźni nawet nie zatęsknimy za niezdrowymi posiłkami, które kiedyś wypełniały cały nasz jadłospis.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Odchudzanie Zimą: jak utrzymywać wagę w zimie?
Zdrowe Odchudzanie: właściwa redukcja masy ciała
Działanie Olejku Cbd: oraz sposób pozyskiwania
Skuteczne Odchudzanie: jest możliwe!