Zmień talerz i chudnij!

Zmień talerz i chudnij!

Porady żywieniowe na temat odchudzania, które czytamy dotyczą przede wszystkim tego co znajduje się na naszym talerzu. Dbamy zarówno o ilość, jak i o jakoś naszego pożywienia. Ale, jak się okazuje, to nie jedyna sprawa, do której powinniśmy przywiązywać uwagę.

Talerz talerzowi nierówny

Jedną z podstawowych „sztuczek”, którą możemy zastosować by wysłać do mózgu wiadomość, że zjedliśmy dużą porcję jedzenia jest zmiana talerza na mniejszy. Porcja tej samej wielkości serwowana na większym talerzu będzie wydawała się mniejsza, zaś za sama porcja podana na małym talerzu, będzie dla naszych oczu większa. Możecie wypróbować jak to działa na swoich znajomych lub członkach rodziny, wykonując proste doświadczenie. Podajcie tę samą porcję jedzenia na dwóch talerzach i zapytajcie która z nich jest większa.

Jeśli przyzwyczaicie się do jedzenia z małych talerzy, z czasem wasze porcje będą się zmniejszać, a mniejsze porcje to jedna z głównych zasad odchudzania.

Nalej mniej

Podobna sytuacja ma miejsce jeśli chodzi o szklanki – ich wymiary również mają znaczenie. Jeśli wybierzemy długie i wąskie szklanki, nalejemy mniej napoju niż do szerokiej i niskiej. Jak się można domyślać, w wysokiej i szerokiej szklance zmieści się bardzo dużo napoju, soku czy piwa. Warto o tym pamiętać w czasie przyjęć, zwłaszcza jeśli liczymy kalorie.

Kolor ma znaczenie

Jak pokazał eksperyment przeprowadzony na potrzeby programu „Secret Eaters”, emitowanego przez brytyjską stację BBC, kolor talerza, na którym znajduje się nasze danie również wpływa na ilość spożywanego jedzenia. Grupie osób biorących udział w eksperymencie podano makaron z sosem pomidorowym. Część grupy dostała czerwone talerze, pozostali otrzymali białe. W rezultacie, osoby jedzące z czerwonych talerzy nałożyły sobie większe porcje. Jak to wyjaśnić? Jest to rodzaj złudzenia optycznego: danie tego samego koloru co talerz „wtapia” się w otoczenie i nie widać dokładnie jak duża jest porcja. Uczestnicy posiadający białe talerze nałożyli sobie mniejsze porcje, ponieważ kontrast między talerzem a jedzeniem był duży i wyraźnie widoczny był rozmiar porcji. Osoby odchudzające się powinny więc używać talerzy w kolorach kontrastowych w stosunku do podawanego jedzenia, najczęściej będzie to kolor biały lub niebieski.

Wymienić zastawę?

Rzecz jasna, wyniki tych eksperymentów nie są powodem do wymiany całej zastawy stołowej, ale mogą nam posłużyć do praktycznego zastosowania zasady „zmiejsz porcje”. Dzięki tej wiedzy będziemy bardziej zwracać uwagę na ilość jedzenia, którą spożywamy każdego dnia. Ograniczając rozmiar porcji, zmniejszymy liczbę przyjmowanych kalorii i schudniemy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Skuteczne Odchudzanie: jest możliwe!
Akademiajedzenia.pl: nowy sposób na zdrowe odżywianie
Ujemne Kalorie: ułatwią odejmowanie zbędnych kilogramów
Efekt Jo-jo: jak z nim wygrać?
Szybkie Spalanie Kalorii: poznaj 5 sposobów
Turnus Odchudzający: czy warto z niego skorzystać?