Dieta Dukana

Dieta Dukana

O diecie Dukana słyszymy nieprzerwanie od kilku już lat. Kuracja odchudzająca francuskiego lekarza przyciąga widocznymi efektami i stosunkowo urozmaiconym – przynajmniej w późniejszych fazach – jadłospisem. Jej entuzjaści nie są jednak jedynymi osobami, które sprawiają, że wciąż jest o niej głośno. Podobnie duże grono stanowią jej przeciwnicy, którzy starają się udowodnić, jak wielkie szkody może wyrządzić w organizmie. Jak jest naprawdę? Jednoznacznej odpowiedzi jeszcze nie ustalono, dlatego kwestię przejścia na tę dietę musimy pozostawić własnemu rozsądkowi i opinii lekarza. My natomiast przyglądamy się zasadom diety, jej zaletom, wadom i przeciwwskazaniom.

Etapy diety Dukana

1. Faza uderzeniowa
To najbardziej restrykcyjny etap diety, w czasie którego następuje radykalna zmiana sposobu odżywiania. Jej długość uzależniona jest od ilości kilogramów, które chcemy zrzucić na początek – zazwyczaj trwa od 5 do 10 dni.
W I fazie spożywamy jedynie „dozwolone” przez twórcę diety produkty:

  • chude mięso (najlepiej kurczak i indyk),
  • chude wędliny,
  • ryby,
  • jaja,
  • owoce morza,
  • chudy nabiał (niskotłuszczowe sery, jogurty i mleko),
  • napoje: woda (min. 1,5l dziennie), soki, herbata i kawa (bez cukru, zamiast niego można używać słodzik),
  • jako przyprawy: czosnek, cebula, tymianek.

Pomimo trudności w ograniczeniu jadłospisu, jest to najbardziej motywująca faza – efekty widoczne są już po kilku dniach.

2. Faza naprzemienna
Na tym etapie urozmaicamy nieco nasz jadłospis. Przez 5 dni odżywiamy się według jadłospisu z pierwszej fazy, przez następnych 5 – dodajemy do niego wybrane przez nas warzywa. Taki schemat powtarzamy, aż osiągniemy zamierzoną wagę (etap II może więc trwać nawet kilkanaście miesięcy).
Niestety, nie wszystkie warzywa są tu dopuszczalne. Do „zakazanych” warzyw należą ziemniaki, fasola, karczochy, groch i soczewica.

3. Faza utrwalenia
Celem tego etapu jest zachowanie masy ciała osiągniętej w poprzednich dwóch etapach. Jadłospis z fazy naprzemiennej (wzbogacony o warzywa) urozmaicamy: pieczywem pełnoziarnistym (maks. 2 kromki dziennie), do wyboru: ziemniakami, makaronem lub ryżem (do 2 razy w tygodniu), serem i owocami o niskiej zawartości cukru.
Trwa zależnie od ilości straconych w poprzednich fazach kilogramów: 1 zrzucony kilogram odpowiada 10 dniom fazy utrwalenia.

4. Faza stabilizacji
Ten etap Pierre Dukan zaleca stosować już do końca życia. Teraz dozwolone są już niemal wszystkie produkty, za wyjątkiem cukru (zamiast niego należy stosować słodziki) i, co za tym idzie, słodyczy zawierających cukry proste. Ponadto przez jeden dzień w tygodniu należy stosować jadłospis z fazy uderzeniowej.

Zalety, wady i przeciwwskazania

Zalety diety:

  • skuteczna (efekty widoczne są już niedługo po rozpoczęciu odchudzania),
  • urozmaicona (nie ma z góry narzuconego jadłospisu, tylko lista produktów, z których można dowolnie komponować posiłki),
  • długotrwałe efekty, jeśli stosujemy się do reguł czwartej fazy.

Wady diety:

  • nie dostarcza, zwłaszcza w początkowych fazach, niektórych ważnych składników (węglowodany, tłuszcze),
  • może powodować szereg chorób i negatywnych zmian w organizmie: awitaminozę, zakwaszenie organizmu, niewydolność nerek i wątroby, zaburzenia hormonalne (zwłaszcza u kobiet).

Przeciwwskazania:

  • przewlekłe choroby nerek i wątroby,
  • problemy ze stawami,
  • cukrzyca.

Decyzja o przejściu na dietę Dukana powinna w każdej sytuacji zostać skonsultowana z lekarzem, który stwierdzi, czy taka zmiana sposobu odżywiania nie wpłynie niekorzystnie na nasz organizm.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kuracja Oczyszczająca: Essence Cleanse
Dieta South Beach: poszczególne fazy i etapy
Dieta śródziemnomorska: zalety i wady
Kasza: dodatek diety bezglutenowej
Dieta Garstkowa: zalety i wady