Ustalenie jadłospisu na diecie jest kluczowym elementem odpowiedniego odchudzania. Poniżej przedstawiamy przepisy na obiad na diecie Dukana.
Grillowany kurczak z imbirem (wszystkie fazy)
Składniki (2 porcje):
- 2 duże piersi z kurczaka bez skóry
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
1. Podziel każdą pierś na pół.
2. Umieść kawałki kurczaka w misce, dodaj sok z cytryny oraz imbir i wymieszaj dokładnie – tak, aby każdy fragment kurczaka był dokładnie pokryty marynatą.
3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. godzinę.
4. Nagrzej mocno patelnię grillową i grilluj kurczaka, aż będzie mocno zarumieniony.
Omlet z kurczaka (wszystkie fazy)
Składniki:
- 1 żółtko, 2 białka
- 1 pierś z kurczaka
- ½ cebuli
- mleko
- 1 łyżka niskotłuszczowego sera
- zioła do przyprawienia
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulę i pokrój kurczaka na małe kawałki.
2. Rozgrzej patelnię teflonową, wyłóż na nią kurczaka i cebulę i smaż (bez tłuszczu!), aż zbrązowieją.
3. Wlej żółtko i białka do miseczki, dodaj 3-4 szczypty ziół, wlej odrobinę mleka i mieszaj, aż wszystko się połączy.
4. Przykręć ogień pod patelnią, dolej do kurczaka jajka z mlekiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 8 minut.
5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 150°C.
6. Przełóż omlet do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do piekarnika.
7. Zapiekaj omlet przez kilka minut, aż góra się zarumieni.
Tilapia zapiekana w folii (faza naprzemienna – dni warzywne, faza utrwalenia, faza stabilizacji)
Składniki:
- 2 filety z tilapii
- 2 pomidory
- ½ cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: czarny pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik na 200°C.
2. Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej – każdy wystarczająco duży, by móc nim owinąć filet.
3. Umyj dokładnie filety i wysusz w ręczniku papierowym. Ułóż je na folii i spryskaj sokiem z cytryny.
4. Ułóż na rybach pomidory (w plasterkach), drobno posiekany czosnek i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Przypraw pieprzem i ziołami.
5. Owiń ryby resztą folii, tak, by w całości były przykryte.
6. Piecz przez ok. 20 minut.