Przepisy na dietę bezglutenową – desery

Przepisy na dietę bezglutenową – desery

Deser bez glutenu każdemu umili czas na diecie. Przedstawiamy kilka smacznych przepisów.

Ciasteczka z masła orzechowego

Składniki:

  • 480 ml bezglutenowego masła orzechowego (np. Felix lub Primavika)
  • 100 ml białego cukru
  • 260 ml brązowego cukru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Wymieszaj dokładnie składniki (np. w malakserze). Z pomocą łyżki uformuj na blasze masę w kształt ciasteczek.
3. Piecz przez ok. 8 minut. Podawaj, kiedy ostygną.

Sorbet pomarańczowy

Składniki:

  • 25 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górę pomarańczy i usuń łyżeczką miąższ.
2. Wymieszaj mleko z sokami z pomarańczy i cytryny (zmiksuj w blenderze dla uzyskania bardziej „puszystego” soku).
3. Przelej sok do pomarańczy i odstaw całość do lodówki na ok. 5 godzin.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Piperinox suplement na odchudzanie z Piperyną
Trening Na Diecie Pasternaka: wspomagające ćwiczenia
Dieta Dla Osób Z Grupą Krwi B: szczegółowy opis