Deser bez glutenu każdemu umili czas na diecie. Przedstawiamy kilka smacznych przepisów.
Ciasteczka z masła orzechowego
Składniki:
- 480 ml bezglutenowego masła orzechowego (np. Felix lub Primavika)
- 100 ml białego cukru
- 260 ml brązowego cukru
- opcjonalnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 duże jajka
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Wymieszaj dokładnie składniki (np. w malakserze). Z pomocą łyżki uformuj na blasze masę w kształt ciasteczek.
3. Piecz przez ok. 8 minut. Podawaj, kiedy ostygną.
Sorbet pomarańczowy
Składniki:
- 25 ml słodzonego mleka zagęszczonego
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Odetnij górę pomarańczy i usuń łyżeczką miąższ.
2. Wymieszaj mleko z sokami z pomarańczy i cytryny (zmiksuj w blenderze dla uzyskania bardziej „puszystego” soku).
3. Przelej sok do pomarańczy i odstaw całość do lodówki na ok. 5 godzin.