Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Osób, które mają problemy z tolerancją glutenu niestety jest coraz więcej – szacunkowo na celiakię choruje już 1% Polaków. Przestrzeganie diety bezglutenowej to najlepszy sposób zminimalizowania dolegliwości związanych z tą chorobą oraz jej możliwych powikłań.

Ogólne założenia diety

Głównym założeniem diety bezglutenowej jest eliminacja z jadłospisu produktów, które zawierają:

  • pszenicę,
  • jęczmień,
  • żyto,
  • owies.

(Kwestia owsa jest sporna – zasadniczo nie zawiera on glutenu, jednak w niektórych krajach – w tym także i w Polsce – jest nim silnie zanieczyszczony, w związku z czym zaleca się wyeliminowanie go z diety. Nie dotyczy to jednak owsa oznaczonego jako bezglutenowy.)

Poza wyłączeniem z jadłospisu produktów zawierających wymienione zboża, dieta bezglutenowa nie powinna różnić się niczym od odpowiednio zbilansowanej diety zdrowego człowieka. Przy układaniu diety należy jednak zwracać uwagę na to, że produkty bezglutenowe zawierają mniejsze ilości niektórych witamin i minerałów (m.in. witaminy: A, D, E, K, B9, B12, żelazo, wapń), trzeba więc zadbać o to, by w codziennym menu nie zabrakło innych źródeł tych składników.

Należy pamiętać, że produkty zawierające gluten nie ograniczają się jedynie do produktów mącznych – takich jak pieczywo czy makarony! Gluten posiada wiele właściwości, które sprawiają, że jest świetnym dodatkiem do takich produktów, jak słodycze, suszone owoce czy wędliny. Bardzo często mamy również do czynienia ze składnikami zanieczyszczonymi glutenem (jak w przypadku owsa). Aby więc ustrzec się przed niepożądanymi dolegliwościami czy zaostrzeniem choroby, należy dokładnie czytać skład każdego kupowanego produktu.

Uwaga!
Dieta bezglutenowa jest zalecana jedynie osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu. Osoby zdrowe, choć mogą gluten ograniczać, nie powinny całkiem eliminować go z diety.

Tabela produktów – co wolno, a czego nie

Poniżej umieszczamy alfabetycznie uszeregowane produkty, które zawierają, mogą zawierać lub nie zawierają wcale glutenu. W tabeli nie umieściliśmy produktów oznaczonych jako bezglutenowe (piszemy o nich dalej). Produkty mogące zawierać gluten są tymi, na które za każdym razem należy zwracać szczególną uwagę – czytać ich skład lub dowiadywać się o nim od producenta.

NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU
alkohol czysty
ciasta (z dozwolonych produktów)
ciastka (z dozwolonych produktów)
cukier
gryka
herbata
jaja – nieprzetworzone
jogurt naturalny
kawa czarna
kefir
kukurydza
margaryna
masło
maślanka
mięso – nieprzetworzone
mleko (świeże, zagęszczane, w proszku)
napoje ziołowe
ocet jabłkowy
ocet winny
olej roślinny (poza pszenicznym)
oliwa z oliwek
owoce (świeże, mrożone)
przyprawy naturalne (np. pieprz, kminek, cynamon)
proso
ryby – nieprzetworzone
ryż biały
ryż brązowy
sery: twaróg, pleśniowy, żółty, biały
skrobia ryżowa
skrobia z tapioki
skrobia ziemniaczana
smalec
soda spożywcza
soki i napoje bez dodatku niedozwolonych składników
sól
warzywa (świeże, mrożone)
zioła

MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN
alkohole smakowe
aromaty
batony
chipsy (także ziemniaczane)
chrupki kukurydziane
cukier wanilinowy
ciastka
cukierki
czekolada
czekoladki
dipy
gotowe dania
guma do żucia
jogurty owocowe
kaszanka
kaszki dla dzieci – kukurydziane
kawa rozpuszczalna
ketchup
konserwy mięsne
konserwy rybne
kostka bulionowa
majonez
maślanka smakowa
mąka gryczana
mąka kukurydziana
mąka ryżowa
mięso mielone
musztarda
napoje czekoladowe
napoje owocowe
napoje warzywne
owoce suszone
parówki
pasztet
pasztetowa
pizza
placki ziemniaczane
płatki kukurydziane
płatki ryżowe
popcorn
produkty mleczne – odtłuszczone
przecier pomidorowy
przyprawy mieszane (curry, Vegeta)
pulpety
ser biały gotowy
ser żółty
serek topiony
sosy gotowe
śmietana
warzywa w puszkach
wędliny
wsady owocowe
wyroby sojowe
zupy w proszku
żelki

ZAWIERAJĄ GLUTEN
biszkopty
bułka tarta
hamburger
herbatniki
jęczmień
kakao owsiane
kasza jęczmienna
kasza manna
kasza owsiana
kaszki błyskawiczne
kawa zbożowa
kopytka
kuskus
makaro
n pszenny
makaron żytni
mąka jęczmienna
mąka pszenna
mąka żytnia
musli
naleśniki
olej pszeniczny
orkisz
owies
paluszki
pieczywo
pierogi
piwo
pizza
płatki jęczmienne
płatki owsiane
płatki pszenne
płatki żytnie
potrawy panierowane
proszek do pieczenia
pszenica
pszenżyto
pyzy
słód jęczmienny
suchary
wafle
whisky
zupy z zasmażką
żyto

Produkty bezglutenowe

Na rynku coraz więcej dostępnych jest produktów oznaczonych jako bezglutenowe. Aby mieć pewność, że nie jest to jedynie chwyt marketingowy, a sprawdzony produkt, na jego opakowaniu należy szukać symbolu zielonego przekreślonego kłosa.

Produkty bezglutenowe obejmują już bardzo szeroki zakres żywności. Oprócz pieczywa, mąki czy makaronów, znajdziemy też wafle ryżowe, ciasta, czekoladę, wędliny, a nawet chipsy. Osoby na diecie nie muszą więc odmawiać sobie wszystkich kulinarnych przyjemności – wystarczy, że zaopatrzą się w ich bezglutenowe odpowiedniki.
Produktów bezglutenowych należy szukać w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.

Więcej informacji na temat diety bezglutenowej, produktów bezglutenowych i celiakii znajdziecie na stronie www.dietabezglutenowa.pl.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Wady I Zalety: Dieta Harleya Pasternaka
Kasza: dodatek diety bezglutenowej