Układanie jadłospisu na diecie tak restrykcyjnej, jak dieta 1000 kalorii, jest trudne, a przede wszystkim – żmudne i zniechęcające. Aby wspomóc wszystkich dietujących wyszukaliśmy różnorodne przepisy, które ułatwią robienie zakupów i urozmaicą nieco codzienny jadłospis.
1 DZIEŃ
Śniadanie: pełnoziarnista bułka posmarowana margaryną, 2 plasterki polędwicy z indyka, kilka plasterków świeżego ogórka; do picia niesłodzona herbata lub kawa.
II śniadanie: mały jogurt naturalny z łyżeczką ziaren słonecznika.
Obiad: 10 dag piersi kurczaka duszonej na oliwie z oliwek z garścią warzyw (mrożone lub świeże), ½ szklanki ryżu na sypko.
Podwieczorek: ½ filiżanki odtłuszczonego greckiego jogurtu ze szczyptą cynamonu i łyżeczką miodu.
Kolacja: 1 ½ pomidora z 3 łyżkami fety.
2 DZIEŃ
Śniadanie: jajecznica z jednego jajka posypana szczypiorkiem, 1 pełnoziarnista grzanka; do picia: niesłodzona herbata lub kawa.
II śniadanie: 14 migdałów.
Obiad: 15 dag makaronu, 50g tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżeczka pesto.
Podwieczorek: 3 kostki gorzkiej czekolady.
Kolacja: sałatka owocowa: 2 filiżanki owoców sezonowych (truskawki, maliny, jagody) z 2 łyżeczkami świeżego soku pomarańczowego.
3 DZIEŃ
Śniadanie: 100 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki muesli, ½ banana.
II śniadanie: 3 krakersy, 1 plasterek żółtego sera.
Obiad: 100g fileta z dorsza, flądry, morszczuka lub soli usmażone na oliwie, 1 ziemniak, ½ czerwonej papryki.
Podwieczorek: 3 kulki lodów owocowych.
Kolacja: 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną i z plasterkiem szynki na każdej, 150g surówki z ogórka kiszonego i pora.