Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu owoców

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu owoców

Morza szum, ptaków śpiew, dzika plaża pośród drzew – to ważne, ale nie jedyne atrybuty lata. Należą do nich również owoce – świeże truskawki, mirabelki czy borówki, po które najchętniej sięgalibyśmy przez cały rok. Na szczęście nie jest to niemożliwe.

Podstawowe zasady mrożenia owoców:

1 W przeciwieństwie do warzyw, owoce można mrozić w pełni dojrzałe. Nawet lepiej, gdy tak będzie – soczyste i wypieszczone przez słońce będą lepiej smakować i zdołają wywołać z pamięci prawdziwe smaki lata.

2 Drobne owoce, jak jagody, wiśnie czy poziomki, powinno się najpierw zamrozić rozsypane na tacce, a dopiero potem zapakować do pojemnika. Zapobiegnie to sklejeniu się owoców oraz zrobieniu się z nich mało efektownej papki po rozmrożeniu.
Dobra rada: borówki warto najpierw blanszować na parze przez 30-60 s, aby ich skórki nie były zbyt twarde, a truskawki nakłuć widelcem, by uwolnić z nich powietrze.

3 Większe owoce można pokroić na mniejsze cząstki, usunąć z nich pestki, środki i ogonki.
Dobra rada: produkty, które mają tendencję do ciemnienia (np. niektóre śliwki), można skropić sokiem z cytryny lub po prostu – zamrozić razem z cytrusami.
 
4 Przed mrożeniem produkty należy dokładnie osuszyć.

5 Jeśli lubimy owoce w wersji jeszcze słodszej, niż wskazują na to ich naturalne właściwości, możemy je dodatkowo posypać cukrem przed zamrożeniem (należy to zrobić tuż przed włożeniem do zamrażalnika, by cukier nie zdążył w pełni wniknąć do wnętrza owoców).

6 Pamiętajmy, że nie wszystkie owoce nadają się do zamrażania – lepiej zrezygnować z przechowywania „na potem” mrożonych gruszek oraz bananów.

7 Do przechowywania mrożonek używajmy tylko szczelnych opakowań, wykonanych z materiałów odpornych na działanie niskiej temperatury, niepękających w zamrażarce oraz nieprzymarzających do produktów. Do wyboru mamy liczne folie do żywności, torebki z suwakiem, torebki strunowe oraz na mrożonki. Wygodnym rozwiązaniem będą również pojemniki silikonowe – bardzo trwałe i wielokrotnego użytku. Wszystkie te produkty znajdziemy w ofercie Jana Niezbędnego.

8 Z woreczków przed włożeniem do zamrażarki należy usunąć powietrze.
 

Przygotowane w ten sposób owoce można przechowywać nawet do 8 miesięcy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nimi aż do pojawienia się w sklepach pierwszych majowych truskawek.  

A na koniec jeszcze cenna wskazówka  – zamrożone owoce dobrze jest rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem. Najlepiej robić to powoli: owoce przesypać do miseczki, posypać cukrem i pozostawić w lodówce. Warstwa cukru nie dopuści do rozwoju bakterii i zabezpieczy owoce przed utratą witaminy C.


Ciekawostki:

  • zamrożone owoce będą świetnym dodatkiem do galaretek. Aby sprawić sobie odrobinę przyjemności w zimie, wystarczy ułożyć zamrożone jagody czy truskawki w pucharku i zalać ciepłą galaretką – owoce rozmrożą się same, a cały deser szybciej się zestali,
  • do zamrażania nadają się nie tylko całe owoce, ale również zrobione z nich musy, purée i soki,
  • produkty można rozmrażać bezpośrednio w opakowaniu. Najważniejsze, by robić to powoli i najlepiej w lodówce.



Źródło: www.janniezbedny.pl.

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.95/5 (27 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

m

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu owoców: