Po letnie owoce najchętniej sięgalibyśmy przez cały rok. Na szczęście nie jest to niemożliwe. Dowiedz się jak dobrze mrozić owoce, żeby cieszyć się ich smakiem nawet w zimowe wieczory.
W tym artykule:
Podstawowe zasady mrożenia owoców
- W przeciwieństwie do warzyw, owoce można mrozić w pełni dojrzałe. Nawet lepiej, gdy tak będzie – soczyste i wypieszczone przez słońce będą lepiej smakować i zdołają wywołać z pamięci prawdziwe smaki lata.
- Drobne owoce, jak jagody, wiśnie czy poziomki, powinno się najpierw zamrozić rozsypane na tacce, a dopiero potem zapakować do pojemnika. Zapobiegnie to sklejeniu się owoców oraz zrobieniu się z nich mało efektownej papki po rozmrożeniu.
Dobra rada: borówki warto najpierw blanszować na parze przez 30-60 s, aby ich skórki nie były zbyt twarde, a truskawki nakłuć widelcem, by uwolnić z nich powietrze. - Większe owoce można pokroić na mniejsze cząstki, usunąć z nich pestki, środki i ogonki.
Dobra rada: produkty, które mają tendencję do ciemnienia (np. niektóre śliwki), można skropić sokiem z cytryny lub po prostu – zamrozić razem z cytrusami. - Przed mrożeniem produkty należy dokładnie osuszyć.
- Jeśli lubimy owoce w wersji jeszcze słodszej, niż wskazują na to ich naturalne właściwości, możemy je dodatkowo posypać cukrem przed zamrożeniem (należy to zrobić tuż przed włożeniem do zamrażalnika, by cukier nie zdążył w pełni wniknąć do wnętrza owoców).
- Pamiętajmy, że nie wszystkie owoce nadają się do zamrażania – lepiej zrezygnować z przechowywania „na potem” mrożonych gruszek oraz bananów.
- Do przechowywania mrożonek używajmy tylko szczelnych opakowań, wykonanych z materiałów odpornych na działanie niskiej temperatury, niepękających w zamrażarce oraz nieprzymarzających do produktów. Do wyboru mamy liczne folie do żywności, torebki z suwakiem, torebki strunowe oraz na mrożonki. Wygodnym rozwiązaniem będą również pojemniki silikonowe – bardzo trwałe i wielokrotnego użytku. Wszystkie te produkty znajdziemy w ofercie Jana Niezbędnego.
- Z woreczków przed włożeniem do zamrażarki należy usunąć powietrze.
Przygotowane w ten sposób owoce można przechowywać nawet do 8 miesięcy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nimi aż do pojawienia się w sklepach pierwszych majowych truskawek.
A na koniec jeszcze cenna wskazówka – zamrożone owoce dobrze jest rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem. Najlepiej robić to powoli: owoce przesypać do miseczki, posypać cukrem i pozostawić w lodówce. Warstwa cukru nie dopuści do rozwoju bakterii i zabezpieczy owoce przed utratą witaminy C.
Ciekawostki
- Zamrożone owoce będą świetnym dodatkiem do galaretek. Aby sprawić sobie odrobinę przyjemności w zimie, wystarczy ułożyć zamrożone jagody czy truskawki w pucharku i zalać ciepłą galaretką – owoce rozmrożą się same, a cały deser szybciej się zestali.
- Do zamrażania nadają się nie tylko całe owoce, ale również zrobione z nich musy, purée i soki.
- Produkty można rozmrażać bezpośrednio w opakowaniu. Najważniejsze, by robić to powoli i najlepiej w lodówce.
Źródło: www.janniezbedny.pl.