Pomysły na lunch i przekąski do pracy

Pomysły na lunch i przekąski do pracy

Co jeść w pracy? Wiele osób ma problem z odpowiedzią na to pytanie. Nie chcemy spędzać całych wieczorów na przygotowywanie posiłków ani jeść niezdrowych przekąsek przed służbowym komputerem. Wcale nie musi tak być! Sprawdź nasze propozycje na lunch w pracy.

Tortellini z brokułami

Składniki:

  • 5 różyczek brokuła z nóżkami
  • 120g makaronu tortellini
  • 4 pomidorki cherry
  • 1 ½ łyżki pesto
  • 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
  • ½ łyżki sosu vinegar

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni zagotuj wodę. Wrzuć tortellini i gotuj według przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty dorzuć do wody brokuły. Kiedy zmiękną, odcedź na sitku makaron i brokuły i przepłucz chłodną wodą. Przesyp je do miski, wymieszaj z pesto, orzeszkami i sosem vinegar. Dodaj przekrojone na pół pomidorki. Całość przełóż do pojemnika na żywność.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
  • 2 jajka
  • 5-6 liści sałaty
  • majonez lub ketchup
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Kiedy ostygną, pokrój je w małe kawałki. Sałatę opłucz i porwij na nieduże kawałki. Odcedź tuńczyka i wymieszaj w misce razem z jajkami i sałatą. W zależności od preferencji, dodaj majonez lub ketchup. Przypraw szczyptą soli i pieprzu.

Kanapka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ciabatta
  • 3 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki lekkiego majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście sałaty
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozbij filet z kurczaka i przekrój na pół. Obtocz w przyprawie do kurczaka i grilluj na patelni grillowej lub smaż na patelni teflonowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z każdej strony. Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj majonez z jogurtem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do smaku sól i pieprz. Przekrój ciabattę na pół, na spodzie obu części połóż umyty i osuszony liść sałaty, posmaruj sosem i ułóż kurczaka. Złóż kanapkę i owiń mocno folią, aby sos pozostał w kanapce.

Jabłka faszerowane masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Przekrój jabłko na pół i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne. Napełnij obie części masłem orzechowym wymieszanym z płatkami owsianymi. „Złóż” jabłko i owiń szczelnie folią lub woreczkiem na żywność. Już w pracy pokrój połówki na kolejne dwie części.

Jogurt naturalny z owocami

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • owoce wedle gustu (maliny, truskawki, borówki, kiwi, banan)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i mieszamy w pojemniczku plastikowym z jogurtem. Jeżeli nie są dostatecznie słodkie, dodajemy łyżeczkę miodu.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zdrowe Zęby: twoją wizytówką
Wiosenne Przesilenie: poznaj niezawodne sposoby na walkę z nim
Kąpiele Słoneczne: Jak właściwie się opalać?
Testosteron: najważniejszy męski hormon