Co jeść w pracy? Wiele osób ma problem z odpowiedzią na to pytanie. Nie chcemy spędzać całych wieczorów na przygotowywanie posiłków ani jeść niezdrowych przekąsek przed służbowym komputerem. Wcale nie musi tak być! Sprawdź nasze propozycje na lunch w pracy.
Tortellini z brokułami
Składniki:
- 5 różyczek brokuła z nóżkami
- 120g makaronu tortellini
- 4 pomidorki cherry
- 1 ½ łyżki pesto
- 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
- ½ łyżki sosu vinegar
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni zagotuj wodę. Wrzuć tortellini i gotuj według przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty dorzuć do wody brokuły. Kiedy zmiękną, odcedź na sitku makaron i brokuły i przepłucz chłodną wodą. Przesyp je do miski, wymieszaj z pesto, orzeszkami i sosem vinegar. Dodaj przekrojone na pół pomidorki. Całość przełóż do pojemnika na żywność.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
- 2 jajka
- 5-6 liści sałaty
- majonez lub ketchup
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Kiedy ostygną, pokrój je w małe kawałki. Sałatę opłucz i porwij na nieduże kawałki. Odcedź tuńczyka i wymieszaj w misce razem z jajkami i sałatą. W zależności od preferencji, dodaj majonez lub ketchup. Przypraw szczyptą soli i pieprzu.
Kanapka z kurczakiem i sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 ciabatta
- 3 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
- 2 łyżki lekkiego majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście sałaty
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozbij filet z kurczaka i przekrój na pół. Obtocz w przyprawie do kurczaka i grilluj na patelni grillowej lub smaż na patelni teflonowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z każdej strony. Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj majonez z jogurtem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do smaku sól i pieprz. Przekrój ciabattę na pół, na spodzie obu części połóż umyty i osuszony liść sałaty, posmaruj sosem i ułóż kurczaka. Złóż kanapkę i owiń mocno folią, aby sos pozostał w kanapce.
Jabłka faszerowane masłem orzechowym
Składniki:
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Przekrój jabłko na pół i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne. Napełnij obie części masłem orzechowym wymieszanym z płatkami owsianymi. „Złóż” jabłko i owiń szczelnie folią lub woreczkiem na żywność. Już w pracy pokrój połówki na kolejne dwie części.
Jogurt naturalny z owocami
Składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- owoce wedle gustu (maliny, truskawki, borówki, kiwi, banan)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i mieszamy w pojemniczku plastikowym z jogurtem. Jeżeli nie są dostatecznie słodkie, dodajemy łyżeczkę miodu.