Piekielny sos

Anna Martyniuk

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Piekielny sos

Idealny dodatek do pizzy, zapiekanek czy domowych chipsów. Piekielnie ostry, piekielnie dobry!

Składniki:

  • słoik papryki konserwowej
  • 2 papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • pęczek pietruszki lub kolendry
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

Paprykę konserwową odsączyć i wrzucić do blendera. Dodać do tego papryczki chili – pamiętajmy, że im większe, tym są mniej ostre. Jeśli nie zależy nam na prawdziwym "ogniu" w sosie, możemy usunąć z papryczek pestki. Do blendera ścieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Dorzucamy obrany ząbek czosnku i pęczek pietruszki lub kolendry (zarówno liście, jak i łodyżki). Solimy i miksujemy dokładnie. W trakcie miksowania dolewamy oliwę, tak, by uzyskać odpowiednią dla sosu konsystencję. Przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.47/5 (63 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Piekielny sos: