Piekielny sos

Piekielny sos

Sosy ogrywają istotną rolę w każdym daniu. Nadają wyjątkowego smaku i uszlachetniają każdą potrawę. Nawet te najbardziej przystępne i domowe, jak zapiekanki.

W tym artykule:

Jak przygotować ostry sos?

Składniki:

  • słoik papryki konserwowej
  • 2 papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • pęczek pietruszki lub kolendry
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

Paprykę konserwową odsączyć i wrzucić do blendera. Dodać do tego papryczki chili – pamiętajmy, że im większe, tym są mniej ostre. Jeśli nie zależy nam na prawdziwym „ogniu” w sosie, możemy usunąć z papryczek pestki. Do blendera ścieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Dorzucamy obrany ząbek czosnku i pęczek pietruszki lub kolendry (zarówno liście, jak i łodyżki). Solimy i miksujemy dokładnie. W trakcie miksowania dolewamy oliwę, tak, by uzyskać odpowiednią dla sosu konsystencję. Przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE