Kuchnie świata - pasta tahini

beeagirl

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Kuchnie świata - pasta tahini

Kochacie masło czekoladowe. Uwielbiacie masło orzechowe. Cenicie masło śmietankowe za to jak potrafi zmienić i pogłębić smak domowych potraw i deserów. A masło sezamowe? Znacie masło sezamowe?

Tahini, czyli inaczej masło sezamowe lub pasta sezamowa, to składnik wielu potraw w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji. Jego podstawą są ziarna sezamu. W zależności od regionu świata, tahini produkuje się z prażonych lub niełuskanych nasion sezamu – ta wersja jest bardziej gorzka. Jednym z najbardziej popularnych dań, którego istotnym składnikiem jest pasta sezamowa, jest hummus.

Tahini kupimy w dobrze zaopatrzonych supermarketach, delikatesach lub sklepach z produktami importowanymi z różnych krajów. Masło sezamowe przechowuje się w słoikach.

Jeśli jednak zdobycie pasty tahini nie będzie możliwe, nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować ją samodzielnie w domu. Oto przepis na masło sezamowe w kilku prostych krokach:

  1. Przygotować 200 g nasion sezamu. Nasiona wsypać na suchą patelnię i prażyć je aż staną się lekko złote. Niezwykle ważne jest mieszanie sezamu w czasie prażenia. Nasiona są bardzo małe i łatwo się przypalają – nie można do tego dopuścić.

  2. Gdy nasiona są uprażone i ostudzone, przesypujemy je do wysokiego naczynia i miksujemy na pastę za pomocą blendera.

  3. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju – idealny będzie olej sezamowy, ale słonecznikowy też się nadaje. Całość jeszcze raz miksujemy by uzyskać gładką masę.

  4. Tahini można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez około 6 tygodni.

Mimo że masło sezamowe jest składnikiem potraw z kuchni wschodniej, możemy eksperymentować i używać go do dań oraz deserów (na przykład domowej roboty ciasteczek), wzbogacając ich smak i zapach o sezamową nutę.

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.1/5 (28 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Kuchnie świata - pasta tahini:
A jak ktoś nie ma czasu zrobić to można kupić gotową pastę. Ja kupiłam w dobrej cenie w sklepie internetowym www.bio-kraina.pl