Jak przyrządzić bakłażana?

Jak przyrządzić bakłażana?

Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, to podłużne warzywo o pięknym ciemnofioletowym kolorze. Jedna sztuka może ważyć nawet 500 g. Hodowany jest w ciepłych krajach, ponieważ wymaga specyficznych warunków klimatycznych. W Polsce dostępny w supermarketach i na stoiskach warzywnych.

Jak wybrać dobrego bakłażana?

  • wybierz ciemniejsze (bardziej dojrzałe), jędrne ale niezbyt twarde sztuki;
  • zwróć uwagę na skórkę – powinna być napięta i błyszcząca;
  • kupuj mniejsze bakłażany – zawierają mniej charakterystycznej goryczy.

Podstawowe sposoby przyrządzania bakłażana:

Smażenie

Po pierwsze, bakłażana spożywa się ze skórką, więc należy go dobrze umyć i pozbyć się gniazda kwiatowego. Następnie warzywo kroimy na grube plastry i solimy z obu stron. Bakłażan puści sok, więc dobrze jest go położyć na sitku. Można również skropić plastry sokiem z cytryny. Gdy warzywo puści sok, spłukujemy plastry wodą i osuszamy lnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przed smażeniem można bakłażana posolić, co sprawi, że wchłonie mniej tłuszczu.

Bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek, około 5 min z każdej strony, aż stanie się złoty i miękki. Uwaga! Bakłażan może wchłonąć tyle oleju ile będzie na patelni, więc należy go smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Duszenie

Bakłażan świetnie nadaje się do dań warzywnych takich jak leczo. Gdy chcemy dusić bakłażana z innymi warzywami należy postępować tak jak przy smażeniu, ale po osuszeniu pokroić go w kostkę.

Grillowanie

Plastry przygotowanego wcześniej bakłażana należy posolić, posmarować oliwą z obu stron i grillować około 10 minut po obu stronach.

Bakłażan inaczej

Bakłażan świetnie nadaje się do nadziewania, a z pieczonego bakłażana możemy przygotować świetną pastę do smarowania pieczywa lub krakersów. Składniki takiej pasty można dowolnie modyfikować, dodając ser, posiekane jajko na twardo, orzechy, tahini (masło sezamowe) lub przesmażone grzyby. Oto jak przygotujemy podstawową wersję pasty z bakłażanów:

1. 2 bakłażany nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku, aż skórka się stanie się mocno brązowa, a miąższ będzie miękki (w temperaturze 180 stopni, nawet do 60 min)

2. Gdy warzywa wystygną wydrążamy miąższ za pomocą łyżki.

3. Do miąższu dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 lub 3 rozgniecione ząbki czosnku, sól, drobno posiekaną zieleninę (natka pietruszki, kolendra, bazylia, koperek, szczypiorek – w zależności od upodobań) i wszystko miksujemy blenderem.

4. Masę doprawiamy sokiem z wyciśniętym z granatów (około 1-2 łyżki) i jeszcze raz miksujemy by wszystkie składniki się połączyły.

5. Ostatnim krokiem jest dodanie posiekanego jajka czy orzechów, jeśli wybraliśmy taki wariant pasty.

CIEKAWOSTKA
Bakłażany uważane są za afrodyzjak.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE