Rodzaje kawy

Anna Martyniuk

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Rodzaje kawy

Minęły już czasy, gdy w kawiarniach zamawiało się kawę rozpuszczalną lub sypaną. Dzisiaj w menu możemy znaleźć całą masę różnych rodzajów kaw. Co te nazwy dokładnie oznaczają?

Poznajmy podstawowe rodzaje kaw przyrządzane na bazie Cafe Espresso:

 

  • Cafe Espresso – kawa często błędnie zamawiana jako „Ekspresso”, jest mocną kawą podawaną w malutkiej filiżance (około 30ml). Na jej wierzchu powinna znaleźć się crema, czyli kawowa pianka. Najczęściej podawana z małą szklanką wody niegazowanej.

 

  • Cafe Espresso Macciato – kawa espresso z dodatkiem mlecznej kawy na wierzchu. Do niej również często dostaniemy małą szklankę wody.

 

  • Cafe Americano – espresso z dodatkiem gorącej wody (bez dodatku mleka). Podawana w klasycznej filiżance (większej od filiżanki espresso, ale mniejszej od cappuccino).

 

  • Cafe Affogato – espresso z całą gałką lodów waniliowych (bez miksowania). W zależności od upodobań może być podawane z dodatkiem mleka lub bez.

 

  • Cafe Cappuccino - składa się z espresso oraz gorącego, spienionego mleka. Podawane jest w dużych filiżankach. Często mleczną pianę posypuje się sproszkowaną czekoladą.

 

  • Cafe Latte – kawa z bardzo dużą ilością gorącego mleka oraz mlecznej piany. Podawana w wysokiej szklance. Najczęściej widać w niej dwie warstwy: espresso wymieszanego z mlekiem oraz piany na wierzchu.

 

  • Cafe Latte Macciato – bardzo podobna do Cafe Latte: również podaje się ją w wysokiej szklance. Różni się tym, że każda warstwa jest w niej widoczna oddzielnie: espresso, nad nim gorące mleko, a nad nim mleczna piana.

 

  • Cafe Mokka – espresso z dodatkiem ciemnej (lub w przypadku White Mokka – białej) czekolady na dnie oraz gorącego mleka. Na wierzchu nakłada się porcję bitej śmietany.

 

  • Cafe Frappe – kawa na zimno: espresso z dodatkiem wody lub mleka oraz kostek lodu. W zależności od miejsca, w którym zamawiamy kawę, kostki lodu mogą być zmiksowane z reszta składników lub wrzucone w całości do gotowej kawy.

 

Do wszystkich kaw powinna być dodawana perła kawowa lub drobne ciasteczko (najlepiej o korzennym aromacie, bez czekolady). Cukierki lub pralinki mogą stłumić intensywny smak kawy.

Woda w małej szklance podawana do Cafe Espresso służy do przepłukania naszych kubków smakowych. Do kaw z dodatkiem mleka szklanka wody nie jest podawana.

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.66/5 (7 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Rodzaje kawy: