Truskawki zapiekane pod lekką kruszonką. Czyż to nie brzmi wspaniale?! Sprawdź nasz przepis na dietetyczne crumble.
Jak przygotować dietetyczne crumble?
Składniki na 2 porcje:
- 1,5 szklanki truskawek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki. Układamy w kokilkach lub innych, dowolnych naczynkach, które nadają się do zapiekania. Truskawki układamy prawie do pełna – deser bardzo zmniejsza objętość przy pieczeniu. Resztę składników mieszamy w misce i rozcieramy palcami. Układamy kruszonkę na wierzchu truskawek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut – do zarumienia się kruszonki.
Do posłodzenia można również użyć miodu lub cukru trzcinowego.