Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami

Sezon na warzywa w pełni, dlatego grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Przedstawiamy cztery przepisy na dania z zielonymi warzywami w roli głównej!

Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

Sałatka ogórkowo-szczawiowa

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 garście szczawiu
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml oleju
  • Sos koperkowy Tarsmak
  • sól do smaku

Wykonanie:

Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać Sosem koperkowym Tarsmak.

 

salatka

 

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Składniki – ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka jaj           
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • sól i cukier do smaku


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku


Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z Sosem serowym Tarsmak.

 

ciasto

 

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 2 średnie główki cebuli czerwonej                     
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • pieprz świeżo zmielony


Wykonanie:

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy Tarsmak
  • 50 ml octu winnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli                                                     
  • 100 ml soku jabłkowego


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

salatka

 

Gratin z łososia z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia              
  • świeży brokuł
  • 150 ml śmietanki słodkiej 18%               
  • 150 g sera żółtego tarkowanego
  • Sos czosnkowy Tarsmak
  • pieprz, sól do smaku


Wykonanie:

Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane Sosem czosnkowym Tarsmak.

 

gratin

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.53/5 (12 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami: