Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami

Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami

Istnieje wiele przepisów z zielonymi warzywami. Nasze są unikalne, ponieważ przygotował je Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Wszystkie propozycje znajdziesz poniżej.

Sałatka ogórkowo-szczawiowa

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 garście szczawiu
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml oleju
  • Sos koperkowy Tarsmak
  • sól do smaku

Wykonanie:
Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać Sosem koperkowym Tarsmak.

salatka

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Składniki – ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z Sosem serowym Tarsmak.

ciasto

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 2 średnie główki cebuli czerwonej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.Sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy Tarsmak
  • 50 ml octu winnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml soku jabłkowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

salatka

Gratin z łososia z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia
  • świeży brokuł
  • 150 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 150 g sera żółtego tarkowanego
  • Sos czosnkowy Tarsmak
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:
Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane Sosem czosnkowym Tarsmak.

gratin

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Mezoterapia: popularny zabieg medycyny estetycznej
Wkładki Przeciwpotne: czy warto je kupić?
Techniki Prezentacji: jak przemawiać i przyciągać uwagę ?
Selfie: czy to już zaburzenie?
Weganizm Dla Początkujących: Od czego zacząć
Złe Nawyki Zakupowe: jak je zmienić?