Wino a wino - czy są takie same?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Wino a wino - czy są takie same?

Wino to napój alkoholowy wytwarzany przez fermentację winogron, a właściwie moszczu winogronowego w odpowiednich warunkach i temperaturze.

Wina powstają z najrozmaitszych szczepów winogron, różniących się nie tylko walorami smakowymi, ale i regionami, w których wyrastają. Wina tłoczone są według najróżniejszych receptur i w procesie produkcyjnym wzbogacane są aromatami innych owoców, dosładzane i odpowiednio przygotowywane, dzięki czemu powstają najrozmaitsze typy win. Pierwotnie wina dzielimy ze względu na smak i zawartość cukru, na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie, ze względu na walory kolorystyczne możemy rozróżnić wina białe, różowe i czerwone, a proces fermentacji i ich sposób wytwarzania oraz przeznaczenia klasyfikuje wina na stołowe i wzmacniane. Nie warto zapominać też o ich konsystencji, tutaj bowiem mamy do czynienia z winami musującymi i niemusującymi.

Wszystkie te poszczególne walory w dowolnych kombinacjach dają nam wybór dziesiątek najróżniejszych win. Jak więc wybierać wina, na co zwracać uwagę - prosecco czy burgund, merlot czy lambrusco? Które wino najlepiej sprawdzi się podczas przyjęcia ze znajomymi, a które jako dodatek do rodzinnego obiadu?

 

Na co zwracać uwagę

Wybierając się na zakupy i podchodząc pod półkę z winami, od samego widoku dostajemy zawrotów głowy, przytłoczeni ilością i różnorodnością butelek, nazw i kolorów. Aby jak najskuteczniej wybrać dobre wino, warto przede wszystkim dokonać analizy posiłków, jakie planujemy podać wraz z trunkiem. Podstawowe zasady gastronomiczne mówią bowiem, że czerwone wytrawne wina pasują głównie do mięs i obiadów, białe są przeznaczone do łączenia z lekkimi daniami i rybami, różowe z definicji są winami deserowymi. Poziom słodkości warto dopasować do smaków królujących na stole, a “bąbelki” do pory dnia. Z tą wiedzą znacznie łatwiej znaleźć wino odpowiednie na poczęstunek dla gości. Wracając zatem do pytania zadanego w poprzednim akapicie - burgund jako wino białe doskonale będzie pasowało do lekkiej kolacji, merlot znajdzie swoje zastosowanie na stole podczas obiadu, podobnie jak musujące, lekko słodkawe lambrusco, które jednak lepiej skomponuje się z lżejszymi potrawami.

Istnieją jednak typy win wyjątkowo pasujących do większości smaków i dań, które dzięki zrównoważonemu smakowi doskonale współgrają z różnymi posiłkami. Do takich win z całą pewnością należy wspomniane wcześniej prosecco, o którym więcej można poczytać na stronie internetowej www.prosecco.pl.

 

Wino idealne

Prosecco to wino lekkie, o zrównoważonym, słodkawym smaku i białym zabarwieniu. Jest winem lekko musującym i orzeźwiającym. Prosecco powstaje ze specjalnego szczepu prosecco, zwanego także szczepem glera, który spotykany jest wyłącznie w regionie Veneto (Wenecja Euganejska i Friuli). Ten szczep winogron to czysta kwintesencja włoskiego smaku, lekkiej słodyczy słońca i cierpkości wzgórz Północnej Italii. Wino to jest idealnym towarzyszem zarówno obiadów w stylu śródziemnomorskim, takich jak ryby, pasty, ciasta, a nawet lekkie mięsa, doskonale współgra ze słodkimi śniadaniami i lekkimi kolacjami, a także deserami. Dzięki swoim nienachalnym bąbelkom idealnie nadaje się także jako trunek do toastów na rodzinne lub firmowe przyjęcia. Dzięki lekkości smaku wino to to także idealny towarzysz imprez z przekąskami i nieoficjalnych spotkań w damskim gronie.

 

Polecana marka i producent

W Polsce jednym z wyłącznych, a na pewno wiodącym dystrybutorem wina prosecco jest Cin&cin. Wino Cin&cin Prosecco charakteryzuje się wszystkimi walorami smakowymi, jakie oferuje szczep winogron i odpowiednia fermentacja, marka z kolei dba o jego nieskazitelność i doskonały wygląd. Wino Cin&cin Prosecco jest bowiem sprzedawane w ładnych, stylowych butelkach z zielonkawego szkła, ze słonecznie żółtą nalepką - wygląd ten sprawia, że wino ma wydźwięk luksusowego trunku, mogącego z powodzeniem znaleźć miejsce na stole podczas stylowych imprez, a jednocześnie cieszy oko swoją lekkością, która idealnie wpasuje się w lekkie, wakacyjne śniadanie spożyte na tarasie z widokiem na morze.

Warto wypróbować wino prosecco oferowane przez Cin&cin głównie ze względu na jego bezproblemową dostępność w polskich i europejskich sklepach, a także wyjątkowy smak.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.38/5 (4 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wino a wino - czy są takie same?: