Do czego można wykorzystać masło orzechowe?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Do czego można wykorzystać masło orzechowe?

Masło orzechowe to lekko słony mus z prażonych orzechów, który w ciągu ostatnich kilku lat zdobył ogromną popularność na całym świecie. 

Nie ma się co dziwić – ten przysmak kuchni amerykańskiej i holenderskiej dostępny jest w większości sklepów. Od jakiegoś czasu zastanawiasz się nad kupnem jednego słoiczka, ale nie masz pomysłu na dania z masłem orzechowym? Poniżej prezentujemy 3 przepisy, które z pewnością Cię zainspirują!
 

Zupa krem z batatów i masła orzechowego

Uwielbiasz gęste zupy? W takim razie koniecznie spróbuj zupy krem z batatów i masła orzechowego! Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim 1,5-2 l bulionu warzywnego (może być z kostki, ale zdecydowanie lepiej sprawdzi się ten przyrządzony przez Ciebie), 5 dużych batatów, 4 łyżek masła orzechowego, cebulę, ząbek czosnku, limonkę, kilka łyżek przyprawy chili, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Zacznij od upieczenia w foli aluminiowej batatów – piecz je w temperaturze 180ºC przez co najmniej 45 minut. Gdy dojdą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondelku, na oliwie z oliwek, podsmaż cebulę, czosnek i bataty, a następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Po 10 minutach dodaj masło orzechowe i sok z limonki oraz chili i pozostałe przyprawy. Gotuj ok. 30 minut.

 

Szarlotka z masłem orzechowym

Masło orzechowe doskonale nadaje się nie tylko do dań wytrwanych, ale także do wypieków. Pamiętaj jednak, że samo w sobie jest dość kaloryczne, dlatego jeśli zdecydujesz się na przygotowanie orzechowego deseru, pamiętaj żeby wybierać zdrowsze wersje – na pewno sprawdzą się pozbawione cukru i glutenu masła z http://www.primavika.pl. Możesz je wykorzystać do upieczenia wspaniałej szarlotki. Co musisz kupić? Nie tylko wspomniane już orzechowe masło, ale również mąkę pszenną, klasyczne masło, cukier, jajka, cytrynę, bułkę tartą, jabłka, cynamon oraz cukier wanilinowy. Najpierw przygotuj ciasto. 400 g mąki zagnieć z 100 g klasycznego masła, skórką z cytryny, 2 łyżkami bułki tartej, 2 żółtkami, 100 g cukru oraz 150 g masła orzechowego. Gotowe? Włóż całość na co najmniej 4 godziny do lodówki i zajmij się nadzieniem. 2 kg jabłek pokrój w kostkę, podsmaż na maśle i stopniowo dodawaj cukier wanilinowy, pół paczki cynamonu i mieszaj aż całość uzyska piękny, złoty kolor. Ciasto piecz przez 10 minut, a następnie wyłóż na nie jabłka i całość piecz jeszcze przez 40 minut.

 

Makaron z brokułami i masłem orzechowym

Potrzebujesz szybkiego obiadu do pracy? Makaron z brokułami i masłem orzechowym to dokładnie to, czego szukasz! Jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut! Zacznij od ugotowania makaronu – może być pełnoziarniste spaghetti, ale tak naprawdę możesz wybrać też tagliatelle lub penne – oraz brokuły. Gotowe? Patelnie skrop oliwą z oliwek, wrzuć makaron i stopniowo dodawaj brokuły, 3 łyżki masła orzechowego, posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę (każda odmiana się sprawdzi) oraz sól i pieprz. Duś przez 10 minut – jeśli pojawi się potrzeba, możesz dodać pół szklanki wody. Idealny zdrowy lunch dla Ciebie!

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.92/5 (17 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Do czego można wykorzystać masło orzechowe?: