Grzane wino i miód pitny - 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Grzane wino i miód pitny - 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Nie ma to jak kubek grzanego wina lub miodu pitnego w chłodne zimowe wieczory. Te trunki kojarzą się nam z klimatycznymi momentami przy kominku w gronie najbliższych, a także z okresem przedświątecznym.

Na popularnych jarmarkach adwentowych obowiązkowo trzeba skosztować grzańca, ale nie każdy myśli wtedy o jego długoletniej tradycji i właściwościach zdrowotnych. Miód pitny to zdaniem wielu najlepszy prezent dla dziadków, jednak, dowiadując się, z jakim prestiżem wiązało się jego picie wiele wieków temu, każdy powinien chociaż raz spróbować jednego z półtoraków lub trójniaków. Zapraszamy w podróż pełną korzennych smaków, po której żadna informacja na temat grzanego wina i miodu pitnego Was nie zaskoczy.

 

1. Tysiącletnia historia

Grzane wino i miód pitny to trunki znane od wielu wieków, o których wzmianki można znaleźć już w pismach z czasów świetności Imperium Rzymskiego. Rzymianie pijali grzane wino z miodem, które nazywali vinum muslum oraz wersję z dodatkiem przypraw korzennych - vinum conditum. Do trunku dodawali m.in. szafran, trawę cytrynową, pieprz, daktyle, liść laurowy i miód. Z czasów po upadku imperium pochodzą wzmianki o napoju przygotowanym na bazie wina, przypraw i miodu, nazywanym pimentem. Dwa wieki później na cześć znanego greckiego lekarza napój zaczęto nazywać hippocras. Przez całe średniowiecze mikstura przyrządzana z rzadkich produktów była trunkiem i lekarstwem, na które mogli pozwolić sobie jedynie najbardziej zamożni.

Miód pitny, mimo że w wielu źródłach pojawia się jako wynalazek Słowian, był także znany przez Greków i Rzymian. Wzmianki o jego spożywaniu można też znaleźć w historii Celtów, Skandynawów i German. Na naszych ziemiach i w plemionach słowiańskich odegrał szczególną rolę, a jego historia sięga 1000 lat. Miód pitny był wyrabiany na tych terenach ze względu na klimat niesprzyjający uprawie winorośli, obfitych zaś w dzikie pszczoły.

 

2. Właściwości zdrowotne

W długoletniej historii oba trunki często były stosowane w celach leczniczych. Co ciekawe, nazwa, którą grzane wino otrzymało od imienia greckiego lekarza Hipokratesa, także była związana z medycznym zastosowaniem mikstury. W źródłach historycznych pojawiają się informacje na temat jej wpływu na męską potencję. Wino z przyprawami korzennymi podawano także jako lek na trawienie po zakończonym posiłku. Dziś grzaniec jest przede wszystkim napojem rozgrzewającym, który rozszerza naczynia krwionośne i działa rozluźniająco.

Miód pitny, podobnie jak zwykły miód, wykazuje wiele właściwości leczniczych. Działa rozluźniająco, a także wspiera układ trawienny. Ten trunek pomaga również zachować odporność i uniknąć przeziębienia lub grypy.

 

3. Polska tradycja

Miód pitny odegrał bardzo ważną rolę w polskiej historii i tradycji. Kupiec i podróżnik Ibrahim Ibn Jakub pisał wieki temu „Słowiańskie wina i upajające napoje kraju Mieszka - to miody”. Ich znaczenie opisywał też Gall Anonim. Miody pitne były dobrem luksusowym i służyły także jako środek płatniczy za inne przedmioty. Złotymi wiekami miodu pitnego w Polsce były XV i XVI wiek. To wtedy pojawiły się nazwy „trójniak” i „czwórniak”, do dziś umieszczane na butelkach tego alkoholu. Trunek podawano zagranicznym gościom, pito w pałacach i na dworach. Miodosytnictwo nie przetrwało problemów polityczno-gospodarczych w XVII-wiecznej Polsce i wróciło do łask dopiero w XX wieku.

Polska wersja grzańca jest podobna do niemieckiego glühweinu, a jej tradycja rozpoczęła się w XVII wieku w Gdańsku i Toruniu. Wcześniej w XVI wieku autor „Herbarza Polskiego” polecał picie grzanego piwa z przyprawami w celu wzmocnienia organizmu. Znana na naszych terenach była także polewka z grzanego wina, z dodatkiem przypraw, jajek i śmietanki.

 

4. Tajniki przygotowania grzanego wina

Polska wersja grzanego wina charakteryzuje się dodaniem do napoju miodu. Oprócz tego obowiązkowe są przyprawy korzenne. Zwykle do grzańca dodaje się goździki, kardamon, energetyczny cynamon, rozgrzewający imbir, gałkę muszkatołową, słodką wanilię i pikantny pieprz czarny. Najważniejsza zasada przygotowania grzanego wina to niedoprowadzenie do jego zagotowania. Napój powinien osiągnąć temperaturę maksymalnie 80 stopni. Do grzanego wina najlepiej wykorzystać wino półwytrawne lub wytrawne. Polecane gatunki pochodzą z Portugalii, Włoch, Chile, Węgier lub Hiszpanii.

 

5. Najlepsze przepisy na grzane wino

 

Grzaniec z przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 500 ml wina wytrawnego
  • ½ łyżeczka skórki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 owoce kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 10 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z nich skórkę na tarce. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu umieść w garnku, zalej winem i wodą. Podgrzewaj nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec dodaj miód, przelej do specjalnych kubeczków i udekoruj plastrem pomarańczy i opcjonalnie korą cynamonu.

 

Grzane wino z rumem

Składniki:

  • 1 l półwytrawnego wina
  • 50 ml ciemnego rumu
  • ½ korzenia imbiru
  • ½ pomarańczy
  • 2 plastry cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 ziaren kardamonu

Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszoruj i pokrój w plastry. Wszystkie składniki oprócz rumu umieść w garnku i podgrzewaj nie dopuszczając do gotowania. Po zdjęciu z ognia dodaj rum. Przelej do specjalnych kubeczków na wino grzane.

Kupiony w sklepie gotowy lub przygotowany wcześniej grzaniec możesz podgrzewać w specjalnym dzbanuszku z podgrzewaczem lub w mikrofalówce.

 

6. Przepisy na grzany miód pitny

Miód pitny otrzymuje się z fermentacji wodnego roztworu brzeczki miodowej. W zależności od ilości dodanej wody wyróżnia się półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Ostatnie są najbardziej rozcieńczone, a tym samym wytrawne.

 

Składniki:

  • 500 ml miodu pitnego trójniaka
  • 1 łyżka soku malinowego
  • 1 szczypta imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ pomarańczy

Przygotowanie: Pomarańczę dokładnie wyszoruj, z połowy zetrzyj na tarce skórkę Wszystkie składniki umieść w rondlu i podgrzej nie dopuszczając do zagotowania. Podawaj w specjalnych kubeczkach do miodu pitnego.

 

7. Specjalne naczynia na grzane wino i miód pitny

Grzane wino i miód pitny najlepiej smakują w specjalnych ceramicznych naczyniach. Takie kubeczki posiadają podgrzewacz, dzięki czemu napój utrzymuje dłużej gorącą temperaturę. Od czasu, gdy Karol Dickens w „Opowieści Wigilijnej” wspomniał o grzanym winie, ten trunek kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Dzięki specjalnym kubeczkom w wyjątkowej świątecznej atmosferze można rozkoszować się aromatycznym napojem z rodziną lub w romantycznym świetle kominka z ukochanym. Zestawy do grzanego wina - dwóch lub czterech kubeczków z podgrzewaczami zapakowane w pudełka prezentowe z wypełniaczem z wełny drzewnej i udekorowane czerwoną kokardą będą też idealnym prezentem świątecznym dla bliskich. Takie ceramiczne naczynia oferuje www.kuchnianawidelcu.pl.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.89/5 (14 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Grzane wino i miód pitny - 7 rzeczy, które musisz wiedzieć: