Zdrowo i smacznie – dania z kurczakiem

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Zdrowo i smacznie – dania z kurczakiem

Chrupiąca, złocista skórka i soczyste mięso kurczaka z rożna. A może weselny hit, czyli kotlet de volaille? Kulinarne lato kusi nas aromatycznie przyprawionymi udkami albo filetem z piersi upieczonymi na grillu.

Nie da się ukryć, że dania z kurczaka to podstawa kuchni w wielu domach, restauracjach oraz w cateringu. Na każdą okazję, latem oraz zimą. Właściwie można powiedzieć, że jest super, świetnie i to znakomity wybór. Mięso drobiowe jest przecież chude, smaczne i nadaje się do wielu przepisów. Gdyby nie fakt, że od dawna mówi się o tym, że to hodowla przemysłowa, produkty niezdrowe, nafaszerowane tzw. chemią i, co za tym idzie, smakowo coraz mniej przypominające dania z kurczakiem, „od babci”.
 
 
Wybieramy tylko zdrowe mięso
 
Amatorzy i smakosze potraw z delikatnego drobiowego mięsa nie muszą oczywiście załamywać rąk. Podobnie jak i osoby będące na diecie, w której ma być dużo wartości odżywczych, smaku i aromatów, ale mniej kalorii i niezdrowego tłuszczu. Trzeba po prostu postawić na wyroby najlepszej jakości. Szczególnie, że dziś coraz więcej mówi się o tzw. zdrowej żywności, o produktach ekologicznych. Dotyczy to oczywiście mięsa, również drobiowego, które powinno pochodzić z hodowli nastawionych na jakość, a nie na ilość. Tak naprawdę tylko kupując takie produkty możemy liczyć na zdrowe mięso i dania z kurczakiem, które od razu skojarzą się z najlepszą tradycją kulinarną. Sprawdzą się również w oryginalnych, niebanalnych przepisach, bo przecież drobiowe mięso jest składnikiem stosowanym w kuchniach całego świata.
 
 
Kurczak z zagrody to jest to!
 
Jeśli chodzi o drób, taką jakość i smak znajdziemy np. w produktach z logo Zagrodowy. Nazwa jest tu nie bez kozery. Kurczaki hoduje się bowiem jak każe tradycja. Chowane są w niewielkich gospodarstwach, a nie na przemysłowych fermach. Rozwijają się i rosną jak należy, nie ma mowy o tzw. pędzeniu, przyspieszaniu wzrostu kurcząt. Nie bez znaczenia jest też wybór regionu - gospodarstwa mieszczą się bowiem na Podlasiu, które wciąż jeszcze słynie z czystych, ekologicznych terenów, nieskażonych produkcją, przemysłem. Kurczaki, zgodnie z nazwą, mają stały dostęp do zagrody, świeżego powietrza, czyli tego, co dla nich naturalne.  
 
 
Kurczaki na zdrowej diecie
 
Obrazek, jaki mamy zakodowany w pamięci, czyli kury dziobiące prawdziwe ziarno, jest tu jak najbardziej na miejscu, ponieważ bardzo duże znaczenie w hodowli i produkcji zdrowego mięsa ma odpowiednio dobrana pasza. Zagrodowe kurczaki jedzą tylko certyfikowaną paszę, w której nie ma składników z cieszącym się złą sławą GMO. Jest to również pożywienie w 100% roślinne i sezonowe. A zatem, w zależności od pory roku, kurczaki dziobią sobie zboża takie jak pszenica, kukurydza, pszenżyto, nasiona oleiste, jak słonecznik, rzepak oraz rośliny wysokobiałkowe - groch czy bobik. Zdrowe kurczaki zajadają niemodyfikowaną genetycznie paszę wzbogacaną o niezbędne witaminy i składniki mineralne. Dzięki temu możemy potem przygotować dania z kurczakiem, który jest kruchy, delikatny, zawiera mniej tłuszczu. Rosół pachnie jak przystało na rosół, a skórka na kurczaku z rożna jest smaczna i chrupiąca.
 
 
Sięgnijmy po ciekawe przepisy na dania z kurczakiem
 
Kupując takie mięso możemy przygotować najbardziej wymyślne, wyszukane dania z kurczakiem. Na pewno znakomicie wyjdą również te proste, tradycyjne. Jakbyśmy nie szukali i nie kombinowali, zawsze dobry będzie kotlet panierowany. Wystarczy dobry filet z kurczaka Zagrodowego, jajko, mąka, bułka tarta i najlepszy obiad gotowy. Wspomniany devolaille wymaga troszkę zręczności, ale na pewno zasmakuje całej rodzinie i gościom. Na kurczaka z rożna potrzeba więcej czasu, ponieważ powinien odstać swoje w marynacie z pachnących ziół i przypraw. Ale potem „robi się” już sam, szczególnie jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem piekarnika z rożnem. A może ktoś chce się pobawić w bardziej wyszukane i niebanalne dania z kurczakiem? Nic prostszego. Zagrodowy daje nam również ciekawe przepisy. Na stronie internetowej znajdziemy pomysły, od których cieknie ślinka. Kto by nie spróbował pieczonego kurczaka faszerowanego serem feta? Kurczak Zagrodowy w sosie z czekoladą i chili zainteresuje chyba każdego smakosza. A to zaledwie maleńki wycinek tego, co znajdziemy na stronie Zagrodowego. Mamy tu pierożki faszerowane kurczakiem i warzywami w sosie kurkowym, mniam. Jest kurczak z warzywami i chorizo oraz orientalna zupa na bazie Zagrodowego. Są sałatki, grillowe dania z kurczaka i oczywiście król polskiego stołu - rosół.
 
Kto lubi zjeść dobrze, czyli smacznie i zdrowo, na pewno chętnie sięgnie po produkty sygnowane logo Zagrodowy. Zwłaszcza że to nie tylko sztandarowy produkt – kurczak - ale także elementy (udka, piersi, porcje rosołowe itp.) oraz znakomita kaczka i zagrodowy kogut. Spektrum dań, które można przygotować w oparciu o takie składniki, jest naprawdę bardzo szerokie, a przy tym na pewno „pójdzie wszystkim na zdrowie”.
 
 
A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y
Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.77/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zdrowo i smacznie – dania z kurczakiem: