Jesień w kuchni

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Jesień w kuchni

Piękna polska złota jesień zachęca do spacerów. Wybierając się na przechadzkę warto zdecydować się na leśne ścieżki, gdzie poza świeżym powietrzem i pięknymi widokami znajdziemy też zapewne wiele grzybów.

Te osobliwe organizmy, mimo skromnych właściwości odżywczych, na stałe zagościły w jesiennym menu ze względu na doskonałe walory smakowe. Borowiki, rydze, kanie, maślaki - każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście, gdy idziemy na grzyby, najlepiej mieć ze sobą atlas grzybów. W razie wątpliwości można też zgłosić się do oddziału SANEPID-u, gdzie bezpłatnie można sprawdzić, czy okazy przez nas zebrane są jadalne.

Kiedy mamy już pewność, co do rodzaju grzybów, nadchodzi czas na trudną decyzję wyboru przepisu. Wiele osób po prostu suszy grzyby, aby zimą dodać je do potraw wigilijnych. Innym sposobem przedłużenia ich trwałości jest zaprawienie w occie. Ja jednak zawsze mam ochotę od razu ich spróbować i smażę je na maśle z dodatkiem natki pietruszki. Grzyby są też doskonałym dodatkiem do zup i sosów. To wspaniałe, że sama natura tworzy idealne warunki do rozwoju tych organizmów i naszym zadaniem jest tylko zbiór i odpowiednie ich przyrządzenie.

Więcej wysiłku wymaga uprawa warzyw. Jeśli nie mamy własnego ogródka, czy działki warto sprawdzać jakość kupowanych produktów. I tu ciekawostka, także sieci marketów posiadają swoje standardy jakości. Jeden z prestiżowych certyfikatów można nabyć wprowadzając system BRC, opracowany w Anglii zgodnie z wymaganiami tamtejszych sieci handlowych. Jest on wymagany przez większość hipermarketów pochodzenia brytyjskiego. Jego wytyczne regulują warunki, jakie powinien spełniać zarówno producent, jak i dostawca żywności. Kupując warzywa w takich marketach możemy być pewni odpowiednich warunków higienicznych i produkcyjnych, które zapewniają bezpieczeństwo zdrowotne produktów.

W kuchni jesiennej nie może zabraknąć buraczków, dyni, marchewki, papryki, cukinii czy bakłażana. Przepisów na przyrządzenie smakołyków jest mnóstwo. Czerpiąc z receptur kuchni tradycyjnej można przygotować wiele sałatek (również nadających się do zaprawienia), zup oraz dań jednogarnkowych. Co ciekawe, coraz częściej warzywa stają się też składkami słodkich deserów np. ciast.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.74/5 (11 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Jesień w kuchni: