Co to jest wolnowar i czy warto go mieć?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / Sprzęt kuchenny

Co to jest wolnowar i czy warto go mieć?

Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że miałeś ochotę na perfekcyjny gulasz wołowy, ale brakowało Ci czasu, aby go przygotować? Duszenie mięsa przez kilka godzin było możliwe co najwyżej tylko w weekendy, a w tygodniu musiałeś odmawiać sobie ulubionych dań?

 

A czy wiesz, że istnieją tzw. wolnowary, które samodzielnie kontrolują cały proces gotowania, a Ty nie musisz się tym przejmować? Dowiedz się, czym są wolnowary!

 

Czym jest wolnowar?

Urządzenie to nazywane jest także garnkiem wolno gotującym lub, z angielska, slow cooker. Jak sama nazwa wskazuje, wolnowar przeznaczony jest do przygotowywania potraw, które potrzebują dużo czasu, by osiągnąć pożądane walory smakowe. Takie dania najczęściej są gotowane na wolnym ogniu, w czym bardzo dobrze sprawdza się właśnie wolnowar. Dzięki niemu masz szansę przygotować idealnie miękkie i kruche mięso, poddawane obróbce termicznej nawet przez 10 godzin. Slow cooker świetnie nadaje się także do przyrządzania zup, gulaszy, gołąbków czy bigosu - i nie wymaga nadzoru. Gotowane w ten sposób potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze. Wolnowar pomaga więc w przygotowywaniu zdrowych posiłków równie dobrze, jak urządzenia do gotowania na parze. Wolnowar jest elektrycznym garnkiem, do którego wystarczy włożyć przygotowane składniki, a następnie ustawić odpowiedni tryb gotowania. Po zakończeniu pracy urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania, abyś mógł spożyć ciepłe danie w dowolnej chwili.

Wady i zalety wolnowarów

Lista zalet jest dłuższa, dlatego też od nich zaczniemy:

  • jak już wspomnieliśmy, w wolnowarach można gotować zdrowo – bez utraty składników odżywczych i witamin, które często są zabijane w czasie gotowania w wysokich temperaturach,
  • nie istnieje ryzyko przypalenia potrawy w tak niskiej temperaturze,
  • praca urządzenia nie wymaga nadzoru, slow cooker może pracować nawet wtedy, kiedy nikogo nie ma w domu,
  • urządzenie może pracować także w nocy, ponieważ działa bardzo cicho,
  • jest bardzo proste w użytku oraz tanie w eksploatacji – niska temperatura nie wymaga wysokiego poboru prądu.

 

Z wad tego urządzenia możemy wymienić częściową utratę smaku gotowanej potrawy, np. mięsa. Jednak w przypadku gotowania zup aromat jest o wiele intensywniejszy. Jeśli ubędzie nieco smaku, danie można przyprawić.

Czy warto kupić wolnowar?

Jak widać, lista zalet tego urządzenia jest imponująca i ma ono bardzo mało wad. Warto więc je kupić, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Wolnowar doskonale nadaje się bowiem do przyrządzania dań, które wymagają bardzo długiego gotowania kapusty i duszenia mięsa. Czy slow cooker jest drogi? Najtańsze modele można kupić już za 150 zł, droższe mogą kosztować nawet ponad 1000 zł. Do podstawowego gotowania w domu wystarczy urządzenie ze średniej półki cenowej. Przy zakupie wolnowaru warto sprawdzić, czy jego miskę da się myć w zmywarce – po długotrwałym gotowaniu może być ona mocno zabrudzona.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.26/5 (51 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Co to jest wolnowar i czy warto go mieć?: