Jak wybrać i kupić dobre garnki?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / Sprzęt kuchenny

Jak wybrać i kupić dobre garnki?

Nie ma zdrowego i smacznego gotowania bez garnków, które zapewnią nam wygodę podczas przygotowywania potraw, a jednocześnie będą solidne, trwałe i bezpieczne. Ich znalezienie bywa jednak kłopotliwe.

Wszyscy wiemy bowiem, że w dzisiejszych czasach w sklepach możemy znaleźć garnki kuchenne wykonane z różnorodnych materiałów oraz spełniające wiele różnych funkcji. Skąd mamy wiedzieć, które z nich są najlepsze? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych cech dobrych garnków. Oto one.

 

Jakie garnki kupić?

Kupując garnki, chcemy, by służyły nam przez lata, a jednocześnie zależy nam na tym, by były bezpieczne dla naszego zdrowia i estetyczne. Przyjrzyjmy się więc dostępnym na rynku propozycjom. Obecnie w każdym sklepie bez trudu znajdziemy garnki emaliowane, ceramiczne oraz te z powłoką tytanową, wykonane ze stali nierdzewnej, żeliwa, aluminium lub miedzi. Które z nich zasługują na naszą uwagę? Jak podpowiada ekspert z FlorinaAGD.pl – przede wszystkim te, które wykonane są ze stali nierdzewnej.

– Nierdzewne garnki kuchenne wykonane ze stali typu 18/10 to klasa sama w sobie. Są estetyczne, trwałe, ale co najważniejsze – bezpieczne dla naszego zdrowia. Czyli dokładnie takie, jakie powinny być dobre garnki kuchenne. Badania potwierdziły że tego typu zestawy garnków nawet w wysokiej temperaturze nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby odbić się na naszym zdrowiu – mówi Danuta Walczak.

 

Jakie garnki są najzdrowsze? Kilka słów o powłokach

Ważnym elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na tym, by wybierać dobre garnki kuchenne, jest powłoka, która znajduje się w ich wnętrzu. Nie wszystkie garnki ją posiadają – na przykład z łatwością możemy zakupić świetne garnki nierdzewne bez powłoki. Jeśli jednak zdecydujemy się na inny model, warto wiedzieć, jaki rodzaj powłoki wybrać – każda ma bowiem inne właściwości.

Zasadniczo możemy wyodrębnić trzy główne rodzaje powłok:

  • tytanową (ze względu na wysoką cenę wciąż nie cieszy się dużą popularnością),
  • teflonową,
  • emaliowaną.

 

garnki

 

Które rozwiązanie jest najlepsze? Ekspert z FlorinaAGD.pl nie ma wątpliwości:

– Wciąż króluje teflon. To powłoka, do której jedzenie nie przywiera, poza tym garnki z teflonem bardzo łatwo się czyści – same zalety. Niestety, klienci często nie zdają sobie sprawy z tego, że garnki, które kupują, z teflonową powłoką nie mają nic wspólnego. Tańsze garnki pokryte są powłoką non stick – jest ona tak samo bezpieczna dla zdrowia, jednak od teflonu różni się trwałością oraz stopniem przywierania potrawy.

A co z garnkami emaliowanymi? One również znajdą swoje zastosowanie. Emalia to bowiem antybakteryjna powłoka, która jest znacznie bardziej odporna na ścieranie niż delikatny teflon. Jeśli więc zdecydujemy się na tego rodzaju garnki, z pewnością będzie to dla nas gwarancja trwałości.

Na szczególną uwagę zasługują również powłoki tytanowe, które powstają w wyniku wypalania krzemionki w bardzo wysokiej temperaturze. Są trwałe, odporne na zarysowania oraz doskonale przewodzą ciepło. Ich wadą może być jednak wyższa cena.

 

Zwróć uwagę na dno…

Kolejnym elementem, któremu warto się przyjrzeć podczas zakupu zestawu garnków kuchennych, jest dno każdego z nich. Dlaczego jest takie istotne? Od grubości dna zależy stabilność garnka, jego zdolność do przewodzenia oraz późniejszego zatrzymywania ciepła. Warto więc unikać tych kompletów garnków, które posiadają dna bardzo cienkie. Tego typu garnki często ulegają przepaleniu oraz nie są w stanie zatrzymać ciepła posiłku na dłużej. Co więcej, dno takiego garnka może nierównomiernie się nagrzewać.

Grubość dna ma też znaczenie w przypadku kuchenek indukcyjnych. Jeśli na takiej właśnie kuchence zamierzamy przygotowywać potrawy, warto wybrać garnki, które mają dno składające się z 3-5 warstw. Jest to bowiem gwarancja równomiernego przewodzenia ciepła. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasz garnek będzie działał na kuchence indukcyjnej, wystarczy, że przyłożymy magnes do jego dna – jeśli się nie przyklei, to znaczy, że garnek nie będzie współpracował z tego typu sprzętem.

Dobre garnki to inwestycja na długie lata. Jeśli zależy nam smacznych potrawach, przygotowywanych bez ryzyka przypalenia czy zniszczenia garnka, poświęćmy nieco czasu na decyzję, aby dokonać wyboru, który zapewni nam gwarancję jakości i bezpieczeństwa produktu.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.5/5 (2 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Jak wybrać i kupić dobre garnki?: