Moc świeżych soków, czyli dlaczego warto mieć blender

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / Sprzęt kuchenny

Moc świeżych soków, czyli dlaczego warto mieć blender

Uważasz, że zwykłe, dostępne w sklepach soki owocowe i warzywne są zdrowe? Są zupełnie bez szans, gdy porównać je do świeżych soków wyciskanych w domowych warunkach.

Jeśli myślisz, że te sklepowe są dobrą alternatywą dla napojów gazowanych, to niestety jesteś w błędzie. Zawarte w nich cukier i syrop fruktozowy to mnóstwo kalorii, a do tego proces pasteryzacji sprawia, że zawierają o wiele mniej składników odżywczych. Właśnie dlatego blender, mikser czy wyciskarka to doskonała inwestycja, jeżeli zależy Ci na zdrowej diecie.
 

Po pierwsze, taki sok to zróżnicowane składniki: zamiast zjadać wszystkie osobno, lepiej – i smaczniej – wypić świeży sok z jabłek, marchwi i szpinaku. W końcu zjedzenie porcji szpinaku, marchewek i jabłek na raz może być problematyczne. Własnoręcznie przyrządzenie smacznego soku jest bez wątpienia znacznie łatwiejszym i szybszym sposobem na zapewnienie sobie minerałów, witamin i innych cennych składników odżywczych.

Po drugie, koncentracja wielu wartościowych, odżywczych składników w świeżym soku z owoców i warzyw oraz fakt, że jest on niezwykle łatwo przyswajalny, to duża korzyść dla Twojego zdrowia. Dzięki temu składniki odżywcze szybko dostają się do Twojego krwiobiegu, a układ pokarmowy nie jest obciążany.

Warto wiedzieć, że nietrawiony błonnik, zawarty w warzywach i owocach spożywanych w całości, blokuje przyswajanie niektórych witamin, enzymów, substancji fitochemicznych oraz składników mineralnych. Natomiast proces przygotowywania wyciskanych soków – czyli rozdrabnianie, ściskanie czy odwirowywanie – uwalnia je, co sprawia, że stają się dostępne dla Twojego organizmu.

Dużą korzyścią jest to, że tak dobre przyswajanie pozwala zaoszczędzić dużo energii, którą Twój organizm przeznacza na procesy trawienne. Wśród pozostałych procesów, jakie w nim zachodzą, to właśnie trawienie zajmuje pierwsze miejsce w rankingu dotyczącym pochłaniania ludzkiej energii. Zdrowa dieta, w tym włączenie do niej świeżo wyciskanych soków, doda Ci nowych sił, co szybko da się odczuć.

Następną istotną zaletą regularnego picia soków ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw jest skuteczność w profilaktyce rozmaitych chorób, takich jak schorzenia wątroby i trzustki, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie czy nawet nowotwory. Powszechnie wiadomo, że często wynikają z niezdrowego stylu życia i szkodliwej diety.

Zamiast więc kontynuować złe nawyki żywieniowe, lepiej pomyśleć o dobrym mikserze lub blenderze, dzięki którym będziesz przygotowywać wartościowe soki. Wypróbuj do tego np. blender Ultramaxx Nutritional Extractor dostępny w Tv Okazje.

Zawartość warzyw i owoców jest nieoceniona, jeśli chodzi o pozytywny wpływ na ludzki organizm: znajdziesz w nich białka, tłuszcze nienasycone, cukry łatwo przyswajalne, enzymy i witaminy. Z kolei przed wolnymi rodnikami, działającymi rakotwórczo na komórki, ochronią Cię zawarte w owocach i warzywach przeciwutleniacze, flawonoidy oraz fitohormony. Przygotowane w blenderze soki są ponadto świetnym źródłem biopierwiastków, niezbędnych do prawidłowego procesu przemiany materii.

Jeszcze jedna cenna właściwość soków ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców polega na tym, że nie zawierają błonnika, w związku z czym ich działanie przeczyszczające pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Co więcej, dzięki pomocy w alkalizacji płynów ustrojowych, pozytywnie wpływają na metabolizm i układ odpornościowy.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.9/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

b

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Moc świeżych soków, czyli dlaczego warto mieć blender: