Wyciskarka do owoców czy sokowirówka - co wybrać?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / Sprzęt kuchenny

Wyciskarka do owoców czy sokowirówka - co wybrać?

O sokowirówkach słyszał każdy, znane są od dawna. Natomiast wyżej zaawansowane technologicznie wyciskarki do owoców oraz warzyw nie są jeszcze tak popularne.  

Sokowirówkom przewagę nad nimi daje przede wszystkim znacznie niższa cena, nie jest to jednak jedyne kryterium, jakim warto kierować się podczas wyboru urządzenia do wyciskania soku.
 
 

Sok lepszej jakości dla zdrowia

Wybierając urządzenie służące do wyciskania soku z owoców i warzyw, większość osób zwraca uwagę na parametry techniczne – moc silnika, wydajność, z jaką urządzenie pracuje, czy też wygodę użytkowania. Najważniejszym kryterium powinna być jednak jakość soków, jakie można wytwarzać dzięki urządzeniu. Wbrew pozorom, nie zależy ona tylko od rodzaju użytych owoców czy warzyw, duże znaczenie ma także proces ich obróbki, a więc wykorzystana do wyciśnięcia z nich soku maszyna. W tej kwestii zdecydowanie lepiej sprawdzają się wyciskarki, które „produkują” sok gęstszy i mniej klarowny niż sokowirówki, a więc zdecydowanie lepszy. Wyciskarki wyciskają więcej soku z owoców i warzyw, pozostawiając suchy miąższ, a nie wilgotny, jak sokowirówki, dzięki czemu lepiej wydobywają wszystkie znajdujące się w roślinach enzymy i inne cenne składniki. Sok jest więc bardziej wartościowy, a także jest mniej utleniony, co objawia się znikomą ilością piany (co sprawia również, że prezentuje się bardziej apetycznie), dzięki czemu nie trzeba go spożywać od razu po przyrządzeniu, jak w przypadku soku z sokowirówki, ale można przechowywać go w lodówce nawet do 24 godzin.

 

Inne ważne aspekty

Kolejną zaletą wyciskarek, dającą im przewagę nad sokowirówkami, jest fakt, iż można za ich pomocą wyciskać sok z większej ilości roślin. Sokowirówki nie radzą sobie z przerabianiem na sok ziół i niektórych owoców i warzyw, nie można za ich pomocą przyrządzić na przykład koktajlu z pietruszki, soku z malin czy z liści kapusty. Ich zaletą jest jednak duży otwór wsadowy, który pozwala na wkładanie do maszyny dużych kawałków owoców i warzyw, co jest wygodne i zaoszczędza czas. Wielką zaletą sokowirówek jest również szybka i wydajna praca, tym bardziej, że nie trzeba wyłączać ich, by opróżnić je z odpadków w postaci miąższu. Jednocześnie jednak większość sokowirówek nie może pracować nieprzerwanie dłużej niż przez kilka minut, a poza tym szybkie wyciskanie soku przekłada się na jego gorszą jakość, między innymi jeśli chodzi o wspomniane wcześniej utlenienie. Dla niektórych osób problemem jest także hałas, jaki powoduje pracująca sokowirówka. Do zalet tych urządzeń można zaś doliczyć jeszcze łatwość mycia – sokowirówki mają budowę prostszą niż wyciskarki do owoców, co wbrew pozorom ma wielkie znaczenie, ponieważ po każdym użyciu urządzenie takie należy umyć. W przypadku niektórych maszyn zadanie to może okazać się tak czasochłonne i kłopotliwe, że jego posiadacz będzie wolał go wcale nie używać, lepiej więc wybrać taką maszynę, z której będzie się często, chętnie i wygodnie korzystać.

Więcej informacji związanych z sokowirówkami znajduje się pod adresem: decofire.pl

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.85/5 (6 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wyciskarka do owoców czy sokowirówka - co wybrać?: