Grillowane szaszłyki z karkówki

Grillowane szaszłyki z karkówki

Sezon na grilla w pełni. Szukasz inspiracji czym uraczyć swoich gości lub co przynieść nim będąc? Mamy idealną propozycję, która sprawdzi się w każdej sytuacji i nie wymagają za dużego nakładu – klasyczne szaszłyki w ciekawej odsłonie!

Przepis na grillowane szaszłyki z karkówki

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 1/2h

Składniki:

  • około 1/2 kg mięsa wieprzowego, najlepsza będzie karkówka
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięs Knorr
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 żółta papryka
  • 5 dużych pieczarek
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka curry
  • szpikulce lub patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj w ciepłej wodzie, a następnie pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Dodaj Przyprawę do mięs Knorr oraz olej i wymieszaj. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki.
2. Obierz cebulę i pokrój ją w ćwiartki. Pieczarki umyj i przekrój na pół. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę o wymiarach podobnych do kostki mięsa.
3. Na patyczki do szaszłyków lub szpikulce nabijaj w kolejności: mięso, paprykę, cebulę, pieczarki, mięso, aż cały patyczek zapełni się produktami. Szaszłyk powinien kończyć się kawałkiem mięsa.
4. Szaszłyki dopraw curry i grilluj lub smaż na patelni około 7 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wysmażenia, który chcesz osiągnąć.

Więcej sprawdzonych przepisów na smakołyki z grilla czeka na stronie www.przepisy.pl oraz w ramach programu kulinarnego Knorr „Prosty przepis na grilla”.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Spotkanie Przy Grillu: jak zaplanować?
Łosoś Na Tortilli: idealna przystawka
Krewetki Z Grilla: w stylu orientalnym
Roladki Z Cukinii: krok po kroku
Karkówka Z Curry: idealna na grilla