Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Grillowanie kojarzy się przede wszystkim z karkówką i kiełbasą. Ale jeśli spróbujesz steku z polędwiczki wieprzowej – już na zawsze zagości ona w Twoim letnim menu.

Jak przygotować stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym?

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej

Marynata:

  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml piwa
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos chrzanowy Tarsmak

Wykonanie:

Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z Sosem chrzanowym Tarsmak.

stek

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Grillowany żółty Ser: propozycje pysznych dań
Szaszłyki: grillowa klasyka
Spotkanie Przy Grillu: jak zaplanować?
Roladki Z Cukinii: krok po kroku