Jeszcze tylko kilka dni, by sezon na grilla oficjalnie uznać za otwarty! Z tego powodu prezentujemy Wam przepis na pyszną karkókę, któa podczas Waszego „grill party” zrobi prawdziwą furorę. Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem – lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością. Panie i Panowie – przed Wami karkówka!
Przepis na karkówkę z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- przyprawa do karkówki (np. Grill Karkówka firmy Knorr),
- 1 łyżka curry w proszku,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek świeżej kolendry,
- 1 limonka,
- 100 ml oleju.
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
3. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
4. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem.
Smacznego!