Poznaj 3 propozycje przepysznych dań z pomidorów:
Śniadanie: grzanki z pomidorami i serem feta
Składniki:
12 pomidorków cherry
½ szklanki (120g) pokruszonego sera feta
3 łyżki oliwy extra vergine
2 grube kromki pełnoziarnistego chleba
½ łyżki grubo posiekanego, świeżego estragonu
Pieprz grubo zmielony
Sposób przygotowania:
1. Rozłóż pomidory na małej blasze i skrop jedną łyżką oliwy.
2. Wstaw blachę pod gorący ruszt i opiekaj 3-4 minuty.
3. Lekko posmaruj chleb resztą oliwy i podpiecz na złoto.
4. W średniej wielkości misce wymieszaj pomidory z fetą i estragonem, dodaj pieprz do smaku.
5. Rozłóż zawartość miski na obu grzankach i wstaw je pod ruszt na dodatkowe 2 minuty.
6. Podawaj na gorąco.
Obiad: linguine z pomidorami i pesto
Składniki:
750g pomidorków cherry
500g makaonu linguine
6 łyżek oliwy extra vergine
2 szklanki (100g) świeżej bazylii
½ szklanki świeżo startego parmezanu
2 ząbki czosnku
45g wyłuskanych migdałów
Sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Pomidorki przekrój na pół i rozłóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Skrop je dwiema łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem.
3. Piecz pomidorki przez 15 minut.
4. Po upieczeniu ostudź je, pokrój w plasterki i rozłóż na półmisku.
5. Zmiksuj w blenderze bazylię, parmezan, czosnek , migdały i resztę oliwy na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron al dente.
7. Odsącz makaron i przełóż na podgrzaną salaterkę.
8. Dodaj do makaronu przygotowany w blenderze sos i pieczone pomidory, po czym delikatnie wymieszaj.
9. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Kolacja: placek z pomidorami i pesto
Składniki:
500g dojrzałych pomidorów
Szklanka (50g) świeżej bazylii
½ szklanki oliwy extra vergine
250g gotowego ciasta francuskiego
Sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Przekrój pomidory na połówki, wyciśnij z nich sok i pestki, następnie pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki. Rozłóż je na ręczniku do osączenia, po kolei z obu stron.
3. Zachowaj 4-6 liści bazylii do przybrania, a resztę zmiksuj z oliwą na gładkie pesto.
4. Rozwałkuj ciasto na duży okrąg lub prostokąt grubości ok. 3mm.
5. Przenieś placek na blachę, pokryj warstwą pesto, następnie ułóż pomidory i rozprowadź kolejną warstwę pesto. Dopraw solą i pieprzem.
6. Piecz 15-20 minut, aż ciasto urośnie i zrumieni się na złoty kolor.
7. Przybierz z wierzchu listkami bazylii i podawaj na gorąco.
Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Pomidory” B. Carli.