Przez żołądek do serca – walentynkowe menu z żółtym serem

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

Przez żołądek do serca – walentynkowe menu z żółtym serem

Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski.

Śniadanie - minipizze w kształcie serca

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 12g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
  • 20g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • szczypta oregano i bazylii
  • kilka liści rukoli

Zaczyn drożdżowy:

  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżki mąki
  • 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Przygotowanie:

1. Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
2. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
3. Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano.
4. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli. Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).

 

minipizza

 

Obiad - rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli

Składniki dla 4 osób:

  • 150 g szynki konserwowej,
  • 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3x100 g),
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 średnie pomidory,
  • ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • orzechy włoskie łuskane

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli.Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.

 

zupa-serowa

Fot. MSM Mońki

 

Kolacja - pieczone małże pod serową pierzynką

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli,
  • 150 ml białego wina,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • odrobina soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

1. Mule dokładnie oczyścić: opłukać pod bieżącą wodą i oskrobać. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Oczyszczone mule umieścić w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką. Zalać winem. Podgrzewać pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min). W tym czasie kilkakrotnie energicznie poruszać patelnią. Mule odcedzić zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wykluczyć).
2. Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać. Partiami dolać ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu aż masa będzie miała konsystencję kremu.
3. Następnie przepołowić mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa. Każdą muszlę z mięsem wypełnić serowym farszem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Całość skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny. Mule pod serową pierzynką piec w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru. Podawać na ciepło z białym pieczywem. Smacznego!

 

malze

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.22/5 (22 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Przez żołądek do serca – walentynkowe menu z żółtym serem: