Omlet to potrawa, która zwykle kojarzy się ze śniadaniem. Nic bardziej mylnego! Nasz pyszny omlet warzywny to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można zjeść ze smakiem w każdym momencie dnia. Sprawdzi się jako pożywna i smaczna przekąska lub niskokaloryczna kolacja. Przekonajcie się sami!
Przepis na omlet warzywny
Składniki (na 1 omlet):
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 pieczarki,
- 2 pomidorki cherry,
- ½ pokrojonej na kawałki czerwonej papryki,
- ½ ząbku czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Weź jajka i oddziel ich białka od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubijaj do uzyskania piany. Żółta wbij do osobnej miski. Następnie dodaj do nich mleko, mąkę i łyżkę oleju, wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Połącz pianę z białek z mieszanką z żółtek i dokładnie wymieszaj.
3. Do całości dodaj pokrojone warzywa.
4. Rozgrzej patelnię i skrop ją oliwą. Następnie wylej na nią masę i podsmażaj na lekkim ogniu. Gdy jedna strona będzie rumiana, odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj w ten sam sposób.
5. Gotowy omlet posyp szczypiorkiem i bazylią.
Smacznego!