Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę?

Miłośników kawy nie trzeba przekonywać do jej niezwykłych właściwości. Wielu z nich nie wyobraża sobie poranka bez gorącej małej czarnej. Jak dowiodły przeprowadzone stosunkowo niedawno badania naukowe, wcale nie ma jednoznacznego związku między umiarkowanym piciem kawy a zwiększonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego. To kolejny argument przemawiający na korzyść małej czarnej. Jak ją jednak parzyć, aby nie straciła smaku i aromatu? Jakie wyróżniamy sposoby parzenia kawy? O tym poniżej.

Przelewowe parzenie kawy

Lubisz mocną kawę? Ale taką naprawdę mocną, która od razu postawi Cię na nogi? Idealny więc będzie dla Ciebie przelewowy sposób parzenia kawy. Z pozoru jest ona łagodniejsza niż espresso, ale ponieważ ziarna dłużej mają kontakt z wodą, kawa przygotowana w ten sposób zawiera więcej kofeiny niż ta z ekspresu ciśnieniowego. W standardowych ekspresach przelewowych nie ma co prawda dyszy do spieniania mleka, ale można zaopatrzyć się w osobne urządzenie, które będzie pełniło tę funkcję.

Po turecku

Kawa przygotowana po turecku jest mocna, czarna i niezwykle aromatyczna. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, którym zależy na porządnym zastrzyku energii. Aby przygotować małą czarną po turecku, należy najpierw zaopatrzyć się w specjalny tygielek (tygielki do kawy produkuje się ze stali lub emalii). Do naczynia wsypuje się zmielone ziarna kawowca i cukier, można też dodać szczyptę korzennych przypraw, takich jak kardamon, cynamon czy goździki. Po wsypaniu wszystkich składników stawia się tygielek na małym ogniu. Gdy na powierzchni utworzy się pianka, należy zdjąć naczynie z ognia i poczekać, aż piana opadnie. Następnie powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy. Po tym trzykrotnym rytuale nakłada się na dno filiżanki gęstą piankę, a następnie zalewa kawą. Po wypłynięciu pianki na powierzchnię fusy powinny opaść na dno.

Włoski sposób parzenia kawy

Aby zaparzyć kawę po włosku, należy zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, zwane kawiarką. Składa się ono z trzech części: dwóch zbiorników, z których jeden przeznaczony jest na wodę, a drugi na parzoną kawę, oraz z sitka na zmielone ziarna. Taki sprzęt jest doskonałym substytutem ekspresu ciśnieniowego. Kawa parzona po włosku ma wyjątkowy aromat i głęboki smak. W ten sposób można przygotować np. kawę odchudzającą BLack Latte.

Powyżej wymieniliśmy tylko trzy najbardziej zasługujące naszym zdaniem na uwagę sposoby parzenia kawy. Jest ich znacznie więcej. Miłośnicy małej czarnej z pewnością zechcą urozmaicić swoje kawowe menu, eksperymentując z różnymi technikami.

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Burgery Z Kaszy: zdrowy zamiennik mięsa
Walentynkowe Przepisy: romantyczny jadłospis na cały dzień
Pomysły Na Drinki: idealne na różne okazje
Kuchnia Włoska: smaki prosto ze słonecznej taskanii
Herbata Matcha: przepisy na dania i napoje z jej dodatkiem
Rodzinny Obiad: dobrze zbilansowane posiłki to podstawa