Kulinarny dzień w Toskanii

Karolina Romankiewicz

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

Kulinarny dzień w Toskanii

Marzy Ci się podróż do słonecznej Toskanii? Nic prostszego! Z naszymi przepisami poczujesz się jak we włoskiej trattorii.

Za oknem szaro i mokro, do lata jeszcze daleko, a w Twojej kuchni panuje nuda. Czy jest lepszy sposób na ożywienie dnia, niż wpuszczenie do domu nieco włoskiego klimatu? Zapewniamy, że nie! Jeśli masz wolny dzień, zrób zakupy, włącz włoskie przeboje i poczuj smak prawdziwej Toskanii!


Toskańskie śniadanie: bruschetta z pomidorami

Składniki (na 12 sztuk – część można odłożyć np. na kolację):

  • 8 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 5 posiekanych listków świeżej bazylii
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • przyprawy: szczypta suszonego oregano, soli, czerwonego i czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 bagietka pokrojona na kanapki


Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj pomidory z przyprawami i oliwą z oliwek. Pozostaw je na 10-15 minut dla uzyskania lepszego smaku.
2. W tym czasie nagrzej piekarnik do ok. 150°C. Na blasze rozłóż pokrojoną bagietkę i piecz do czasu, aż zarumieni się z obydwu stron.
3. Po wyjęciu bagietki z piekarnika, rozsmaruj na niej wcześniej przygotowane pomidory. Bruschettę podawaj na ciepło.

 

bruschetta



Toskański obiad (wersja „mięsna”): filet mięsny w occie balsamicznym

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 filet (np. z kurczaka)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego
  • szczypta pieprzu
  • cytryna
  • 2 duże ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny


Sposób przygotowania:
1. Podsmaż filety w oliwie z oliwek, po ok. 4 minuty na każdą stronę.
2. Odłóż mięso na talerz. Nie myj patelni, przygotujesz na niej sos.
3. Wymieszaj bulion, ocet, pieprz, sok z cytryny i wlej mieszankę na patelnię. Doprowadź do wrzenia, po czym pozostaw na małym ogniu. Dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dołóż na patelnię filety, przykryj patelnię i wyłącz ogień. Podawaj, kiedy filety będą gorące.

 

filety


Toskańki obiad (wersja bezmięsna): tagliatelle z oliwą, ziołami i pomidorami

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500g makaronu tagliatelle
  • świeże zioła: tymianek, szałwia, mięta, majeranek
  • 3 dojrzałe pomidory
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
1. Posiekaj zioła i zalej je oliwą z oliwek. Wyciśnij czosnek i dodaj do ziół.
2. Zagotuj makaron al dente.
3. Odcedź makaron i wymieszaj oliwą z ziołami. Obierz pomidory, pokrój w kostkę i dodaj do makaronu.

 

tagliatelle
 

Toskański deser: ciasto biszkoptowe po florencku

Składniki:

  • 250g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szklanka mleka
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • ½ łyżeczki szafranu
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier puder do dekoracji


Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie składniki w średniej misce i ubijaj, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
2. Nasmaruj oliwą prostokątną formę do pieczenia ciast i wlej do niej wcześniej przygotowaną masę.
3. Piecz w 150°C przez 30 minut.
4. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.

 

biszkopt


Na wieczór polecamy lampkę czerwonego wina z Chianti i gwarantujemy dobre zakończenie wspałaniego dnia!

Buon apetit!
 

Tagi (8): , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.15/5 (16 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Kulinarny dzień w Toskanii: