Przepisy z sezonowymi warzywami na cały dzień

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

Przepisy z sezonowymi warzywami na cały dzień

Chociaż wakacje większość z nas już pożegnała, na straganach wciąż możemy znaleźć pyszne sezonowe warzywa. Nacieszmy się nimi zanim nadejdą chłodne dni i przygotujmy oryginalne potrawy, których smak kojarzy nam się z latem.

Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Robert Muzyczka, poleca 3 pyszne przepisy:


Śniadanie: tarta z fenkułem i łososiem

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody


Składniki na farsz:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 20 dag łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.


 

tarta-fenkul


 

Obiad: zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego

Składniki:

  • 300 gram bobu
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 25 g sera topionego paprykowego MSM Mońki
  • Sól, pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej


Sposób przyrządzenia:

Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupinek. Obrać ziemniaka, cebulę i marchew, pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować przez kwadrans. Dodać bób i gotować jeszcze kilka minut, aż marchewka i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodać paprykowy ser topiony. Całość zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 

zupa-bob

 

Kolacja: karczochy zapiekane z żółtym serem

Składniki:

  • 5 świeżych karczochów
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta suszonego rozmarynu
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • Sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

zapiekane-karczochy

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.57/5 (22 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Przepisy z sezonowymi warzywami na cały dzień: