Pikantna zupa meksykańska – najlepsza na zimne dni

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

Pikantna zupa meksykańska – najlepsza na zimne dni

Jesienią i zimą trzeba się rozgrzewać. Ale ileż można to robić przy pomocy gorącej herbaty z sokiem? Miłą odmianą niech będzie prawdziwie ostra i gorąca zupa meksykańska.

Mięsna zupa meksykańska to nie tylko gratka dla wielbicieli wyjątkowej kuchni z Ameryki Północnej. Poza niesamowitym i intensywnym smakiem dostarcza nam też tego wszystkiego, co potrzebne jest jesienią i zimą, podczas deszczowych, śnieżnych lub wietrznych i po prostu zimnych dni. Po pierwsze, i to już wiemy, potrawa ta rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Po drugie, dzięki udziałowi czosnku, cebuli i pikantnych przypraw, poprawi naszą odporność i pomoże pozbyć się wirusów. Po trzecie wreszcie, za sprawą papryczek chili, polepszy nam nastrój, który jesienią nie zawsze dopisuje.   

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę. Po tym czasie dostajemy zupę, która jest treściwa, sycąca, zdrowa i smaczna.  

 

Czego potrzebujemy?  

- około 500 gramów mięsa wołowego,

- dwie cebule,

- cztery ząbki czosnku,

- puszka kukurydzy,

- puszka fasoli czerwonej,

- puszka pomidorów krojonych,

- duża papryka,

- około 0,75 litra (maksimum litr) bulionu wołowego,

- starty ser cheddar,

- papryczka chili (dla odważnych dwie),

- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie),

- przyprawy: sproszkowana papryka, chili, pieprz, sól, cząber,

- świeża kolendra,

- oliwa.  

 

Sposób przyrządzenia:  

Cebulę siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka, czekamy aż się zeszkli. Po chwili dodajemy zmielone wcześniej mięso wołowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy całość aż mięso stanie się miękkie. Następnie, dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, a także posiekaną papryczkę chili. Dusimy całość około 10 minut, po czym dodajemy jeszcze fasolę i kukurydzę, wsypujemy też przyprawy. Jeśli mamy ochotę, wykorzystajmy odrobinę koncentratu pomidorowego. Na koniec zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej, gorącym bulionem i gotujemy jeszcze kilka minut. Do dekoracji i smaku, po rozlaniu zupy do misek, możemy użyć startego sera cheddar oraz listków świeżej kolendry. Jeśli nie chcemy, aby nasza zupa była piekielnie ostra, dodajmy do niej tylko odrobinę chili i uważajmy z przyprawami. Zupa ta jest również doskonałą propozycją dla fanów drobiu, którym możemy zastąpić mięso wołowe. Polubią ją także wielbiciele nachosów – nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby podać je do naszego dania. 

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.57/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Pikantna zupa meksykańska – najlepsza na zimne dni: