Sałatka z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 5. Przekąski

Sałatka z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym

Poznaj przepis na pyszną, ale i niecodzienną sałatkę z truskawkami.

Sezon na truskawki w pełni –  bez tych pysznych owoców nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu, są przy tym niskokaloryczną i smakowitą przekąską w gorący dzień. Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów czy sosu do naleśników. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli. Połączenie być może zaskakujące, ale w gorące, letnie dni sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Polecamy nasz przepis na orzeźwiającą sałatkę z serem pleśniowym i truskawkami.

 

Składniki:

• 150 g truskawek,

• rukola,

• 100 g „Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos,

• kilka łyżek octu balsamicznego,

• sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.


Smacznego!

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.61/5 (19 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Sałatka z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym:
a czy do takiej salatki mozna dodac miesko? np boczek? taki z serii bez e?