Na jesienne wieczory – ser i wino

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 5. Przekąski

Na jesienne wieczory – ser i wino

Wino z żółtym serem to połączenie idealne. Radzimy, jak skomponować je w taki sposób, by zapewniło najlepsze kulinarne doznania.

Wino z serem są razem podawane od wieków. Można się nimi delektować w porze lunchu, po głównym daniu i przed deserem. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Jak jednak najtrafniej je wybrać i odpowiednio połączyć?


Kompozycja idealna

Optymalne połączenie sera i wina pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze. Nie ma jednak specjałów, które są sobie przeznaczone. Nawet sami koneserzy nie są ze sobą zgodni w 100% co do ich komponowania, jednak udało się im stworzyć kilka zasad, jakimi należy się kierować w tej dziedzinie.

– Najważniejsze w dobieraniu win do serów jest to, aby obydwa specjały uzupełniały się i wzbogacały, a nie przyćmiewały czy górowały nad sobą. Aby stworzyć kompozycję idealną, polecam jedną z dwóch powszechnych praktyk – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Pierwsza sugeruje, aby wino z serem zestawić na zasadzie podobieństwa, gdzie o podobieństwie decyduje smak i aromat oraz region, z którego pochodzą. Według drugiej należy zestawiać specjały na zasadzie kontrastu  – dodaje Ewa Polińska.

Zgodnie z pierwszą zasadą, do łagodnego gatunku sera podaje się delikatne wino. – Do popularnych w Polsce serów, np. Gouda i Aldamer MSM Mońki pasują wina lekkie - białe lub różowe. Natomiast do win czerwonych – cięższych i wytrawnych - odpowiednie są gatunki serów o wyrazistym, charakterystycznym aromacie, czyli Ser Morski i Podlaski. Utarło się również, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest podanie do serów wina białego, uznawanego za uniwersalne  – uzupełnia Ewa Polińska.

Jeżeli chodzi o zestawienia kontrastów, to dobierany trunek powinien być tym słodszy, im bardziej ostry w smaku jest ser. Aby jednak osiągnąć pociągające połączenie, należy wyrobić sobie smak i trochę poeksperymentować.


Deska serów to podstawa

Na serową kompozycję powinno składać się od 3 do 5 różnych gatunków dobrej jakości sera. Aby sery nie wyschły, należy pokroić je bezpośrednio przed podaniem. Serwowane sery powinny mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że najlepiej wyjąć je z lodówki na ok. 45-60 minut przed spożyciem. Dla jednego gościa powinniśmy przewidzieć ok. 20-40 g każdego rodzaju specjału. Układamy je kolejno, według zajadania, a sięgamy po nie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Pierwszy z rodzajów powinien być najłagodniejszy i najbardziej miękki ze wszystkich, ostatni zaś najintensywniejszy i najtwardszy. Sery podaje się zwykle w towarzystwie winogron, orzechów oraz suszonych owoców i pieczywa.  
           
Tak przygotowane i dobrane sery wraz odpowiednim winem będą stanowiły świetny dodatek podczas biesiady ze znajomymi oraz romantycznego wieczoru we dwoje. Co więcej, obydwa specjały mają zbawienny wpływ na organizm człowieka. Wino i ser żółty zapobiegają procesom starzenia się skóry, łagodzą stres i wzmacniają odporność.

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.04/5 (29 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Na jesienne wieczory – ser i wino: