Wino na grzańca – jak wybrać?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 5. Przekąski

Wino na grzańca – jak wybrać?

Co może uprzyjemnić nam zdecydowanie zbyt długie jesienne wieczory? Naturalnie przepyszny, rozgrzewający trunek – np. wyśmienite wino czerwone. Najlepiej w postaci aromatycznego grzańca. Lecz jakie wino do grzańca wybrać?

 

Jakie wino jest dobre do grzańca?

Mówiąc wprost – wszystko zależy od naszych preferencji związanych z winem i tego, jaki w smaku jest grzaniec w naszych najśmielszych marzeniach. Koneserzy wykorzystują do przygotowania tego jesiennego specjału zarówno wino wytrawne i półwytrawne, jak i wino półsłodkie i słodkie. Pamiętajmy, że jeżeli po przyrządzeniu grzaniec okaże się dla nas niewystarczająco słodki, zawsze możemy dosłodzić go przy użyciu miodu lub cukru. Z tego względu do tego aromatycznego trunku w szczególności polecamy wina, w których przyjemna gorycz i kwasowość harmonizują z subtelną słodyczą, a więc wino półwytrawne czerwone (np. Malbec “Poncho Criollo”, Mendoza z Argentyny) lub wino czerwone półsłodkie (np. Soft Smooth Red “Purple Heron”, Western Cape z RPA).

 

Białe wino do grzańca? Warto spróbować!

Chociaż jesienią dużo chętniej sięgamy po czerwone wino, także miłośnicy trunków o jasno-słomkowej barwie mogą wykorzystać swój ulubiony napitek do przygotowania jedynego w swoim rodzaju rozgrzewającego napoju. Białe wino wykorzystane do grzańca nada trunkowi wyjątkowy, lekki charakter i z pewnością przypomni wakacyjną beztroskę. Do przygotowania pysznego grzańca z białego wina możemy wybrać ulubiony przez nas rodzaj trunku – oczywiście w towarzystwie wyjątkowych dodatków doskonale odnajdzie się wino półwytrawne lub wino półsłodkie – np. Chenin Blanc, Muscat d’Alexandrie, Purple Heron, Western Cape.

 

Grzaniec – jak zrobić jesienny specjał?

Wiemy już, jakie wino do grzańca wybrać – nasze ulubione, czerwone lub białe. Jak jednak przyrządzić ten zachwycający smakiem i zapachem specjał? W pierwszej kolejności przelejmy do garnka wybrane przez nas wino do grzańca, a następnie dodajmy przyprawy korzenne (m.in. cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir), kawałki pomarańczy (może być to pomarańcza kandyzowana) oraz miód. Jego ilość powinna zależeć oczywiście od tego, jak słodki ma być trunek po przygotowaniu. Co oczywiste – powinniśmy wykorzystać go więcej, gdy do grzańca wybierzemy wino wytrawne lub wino półwytrawne. Zadbaliśmy już o wszystkie najważniejsze składniki? Doskonale. Całość podgrzejmy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy wino zacznie parować. Pamiętajmy, tylko aby pod żadnym pozorem nie zagotować trunku!

Jeśli pragniemy nieco poeksperymentować w kuchni, możemy, zamiast miodu wykorzystać cukier trzcinowy oraz dodać do garnka sok z połówki cytryny i dwie gwiazdki anyżu – w ten sposób otrzymamy grzaniec po francusku! Pamiętajmy, że dobór dodatków do tego jesienno-zimowego specjału zależy wyłącznie od naszych upodobań – jeśli zapragniemy wzmocnić przygotowywany przez nas trunek, możemy dolać do garnka, skandynawskim zwyczajem, kieliszek (czy dwa) dobrej brandy lub wódki.

 

Grzane wino – w czym je podawać?

Bez względu na to, jakie wino do grzańca wybierzemy, a także – z jakimi składnikami je połączymy, powinniśmy pamiętać o odpowiednim podaniu trunku. Aby móc jak najdłużej cieszyć się jego niecodziennymi właściwościami rozgrzewającymi, powinniśmy serwować go w naczyniach, które przez długi czas będą w stanie utrzymać jego wysoką temperaturę. Przystępując do degustacji, możemy postawić więc na gliniane lub kamionkowe kubki, czy też szklanki ze szkła żaroodpornego!

 

Podsumowanie

Niezależnie od tego, czy do przyrządzenia aromatycznego grzańca wykorzystamy wino półwytrawne czerwone, czy też czerwone lub białe wino półsłodkie, możemy oczekiwać prawdziwej uczty dla zmysłów smaku i powonienia, a także intensywnego rozgrzania. Wiele doskonałych trunków idealnych na jesień i zimę – do grzańca i nie tylko – poznasz i zarezerwujesz, odwiedzając stronę www.winnicalidla.pl. Pamiętaj, że nawet najbardziej nieprzyjazna jesień może okazać się znośna z kubkiem pełnym przepysznego grzańca!

 

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.19/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wino na grzańca – jak wybrać?: