Ogórki małosolne

Ania Trzonek

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 5. Przekąski

Ogórki małosolne

Chyba mało kto może oprzeć się smakowi i zapachowi ogórków małosolnych. A lato to idealna pora na ich przygotowanie!

Liczba składników zależy od tego, ile mamy ogórków albo wolnych słoików – w przepisie podajemy wielkości dla jednego słoika (1l).

Składniki:

  • 5-8 świeżych ogórków gruntowych (zależy od rozmiaru) – najlepsze są ze sprawdzonych źródeł lub własnej uprawy
  • nieduża gałązka kopru
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżka soli
  • 2 plasterki korzenia chrzanu


Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie ogórki i poobcinaj ich końcówki.
2. Obierz czosnek. Umyj i oskrob chrzan.
3. Zagotuj w garnku ok. 1l wody.
4. Do słoika wsyp płaską łyżkę soli, następnie poukładaj w nim ciasno ogórki. Dołóż ząbek czosnku, 2 cienkie plastry chrzanu i podzielony na mniejsze gałązki koper.
5. Zalej słoik wrzącą wodą, tak, by wszystkie ogórki były przykryte.
6. Zakręć słoik i odstaw na tacę.
7. Przechowuj ogórki w ciepłym miejscu. Po 2-3 dniach są już gotowe do spożycia (po ok. 5 będą miały bardziej wyrazisty smak, po kilkunastu zaczną się kisić).

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.37/5 (34 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Ogórki małosolne: