Liczba składników zależy od tego, ile mamy ogórków albo wolnych słoików – w przepisie podajemy wielkości dla jednego słoika (1l).
Jak zrobić ogórki małosolne?
Składniki:
- 5-8 świeżych ogórków gruntowych (zależy od rozmiaru) – najlepsze są ze sprawdzonych źródeł lub własnej uprawy
- nieduża gałązka kopru
- ząbek czosnku
- płaska łyżka soli
- 2 plasterki korzenia chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie ogórki i poobcinaj ich końcówki.
2. Obierz czosnek. Umyj i oskrob chrzan.
3. Zagotuj w garnku ok. 1l wody.
4. Do słoika wsyp płaską łyżkę soli, następnie poukładaj w nim ciasno ogórki. Dołóż ząbek czosnku, 2 cienkie plastry chrzanu i podzielony na mniejsze gałązki koper.
5. Zalej słoik wrzącą wodą, tak, by wszystkie ogórki były przykryte.
6. Zakręć słoik i odstaw na tacę.
7. Przechowuj ogórki w ciepłym miejscu. Po 2-3 dniach są już gotowe do spożycia (po ok. 5 będą miały bardziej wyrazisty smak, po kilkunastu zaczną się kisić).