Śledź w śmietanie

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 5. Przekąski

Śledź w śmietanie

Niestety, karnawał dobiegł końca. Bawiliśmy się, siedzieliśmy przy suto zastawionych stołach. Teraz, na okres Wielkiego Postu, polecamy śledzika, jako pyszną, rybną przekąskę.

Słowo karnawał pochodzi od łacińskich: caro, czyli mięso, oraz vale – bywaj. Niestety, ten okres hucznych zabaw i uciech już za nami. Potrawy, które pojawiają się w okresie karnawału na naszych stołach zdecydowanie powinny przypominać nam o dostatku. To dlatego w menu tego okresu królują słodkie wypieki, jak również wszelkiego rodzaju dania mięsne.


Kęs historii

Naszym przodkom ostatnie dni karnawału kojarzyły się z tanecznymi korowodami, maskaradami i przebierankami. Najhuczniej świętowano w ostatnie trzy dni karnawału, czyli w tzw. mięsopust – znaczenie tej nazwy to znowu pożegnanie mięsa, z tym że teraz już nie po łacinie, a w słowniku staropolskim.

Spuścizną po tej tradycji jest tzw. „śledzik” przypadający we wtorek przed Środą Popielcową. Nazwa odnosi się do zwyczaju podawania o północy postnego pokarmu symbolizującego zmianę nastroju i przełom w kalendarzu. Najczęściej był to postny żur lub ryby, w tym śledzie, które do dzisiaj kojarzą się nam z okresem postu. Ten gest miał na celu przypomnieć, że właśnie zaczyna się zgoła odmienny okres w roku, a na stołach częściej będzie widać postne potrawy typu ryby czy proste zupy.



Kęs śledzika

Warto dziś nawiązać do tej tradycji i przygotować smaczną przekąskę. „Śledzie to produkt tak uniwersalny, jakich mało, który w kuchni można połączyć niemal ze wszystkim – warto to wykorzystać w ostatnim dniu karnawału. Można sięgnąć po receptury na śledzie na ostro oraz ze śmietaną czy olejem, jak i na śledzie z suszonymi owocami o nieco słodkawym smaku”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „Najlepsze są śledzie z beczki – solone, raczej większe, nieposzarpane”. Szef kuchni podpowiada, że należy je moczyć w wodzie lub mleku. Czas moczenia należy uzależnić od wielkości i grubości płatów śledziowych. Co istotne, po namoczeniu śledzie należy dokładnie osuszyć.


A oto propozycje Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na postne, ale pyszne śledziki w śmietanie:


Składniki:

- 8 płatów śledzi matiasów,

- 350 ml kwaśnej śmietany 30l,

- 2 sosy sałatkowe do mizerii Knorr,

- 1 cebula,

- pół pęczka szczypiorku,

- 1 jabłko.



Sposób przygotowania:

Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj. Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.18/5 (38 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Śledź w śmietanie: